Totodată, ambasadorul a reamintit că regulile de intrare în Regatul Unit s-au schimbat după Brexit. Libera circulaţie a lucrătorilor, de exemplu, nu mai este aplicabilă de când Regatul Unit a părăsit UE, ceea ce înseamnă că nu mai este posibil să se călătorească cu o carte de identitate, ci va fi necesar un paşaport valabil. ”Cred că este important ca oamenii să fie conştienţi de aceste schimbări de după Brexit”, a subliniat Giles Portman în primul interviu acordat după începerea mandatului pentru Agerpres.
Diplomatul a explicat, de asemenea, că noile sisteme bazate pe puncte ajută autorităţile britanice să se poată orienta mai bine către profesiile în care se caută lucrători, de la sezonieri până la nivelul cel mai înalt, medici şi oameni de ştiinţă, dar deciziile se iau pe baza competenţelor, profesiilor şi capacităţilor, mai degrabă decât pe baza naţionalităţii.
Potrivit ambasadorului, românii continuă să fie cetăţenii din UE cei mai dornici să lucreze şi să trăiască în Marea Britanie şi după introducerea sistemului de imigraţie bazat pe puncte, respectiv după 30 iunie 2021, datorită legăturilor care sunt deja stabilite între cele două ţări.
”Relaţia noastră este destinată să devină mai caldă şi mai apropiată datorită celor 1,2 milioane de români din Marea Britanie, care sunt în creştere, aşa că vom deveni inevitabil parteneri şi prieteni mai apropiaţi datorită lor”, a declarat Giles Portman.