Marea Britanie este pregătită să ofere asistenţă financiară Ucrainei

Marea Britanie este pregătită să oferă sprijin financiar Ucrainei prin intermediul sistemelor stabilite de FMI şi Uniunea Europeană, a declarat luni ministrul britanic de finanţe George Osborne, citat de Reuters.
Economica.net - lun, 24 feb. 2014, 06:54
Marea Britanie este pregătită să ofere asistenţă financiară Ucrainei

‘Este foarte, foarte devreme, sunt primele zile, primele ore, dar poporul Ucrainei pare să fi demonstrat voinţa de a-şi lua în mâini viitorul ţării lor, de a avea legături mai strânse cu Europa. Nu cred că ar trebui să respingem, ci să îmbrăţişăm acest lucru’, a declarat Osborne, într-o conferinţă de presă la Singapore. ‘Noi ar trebui să fim pregătiţi pentru a furniza asistenţă prin intermediul organizaţiilor, cum ar fi FMI şi, desigur, o bună parte din acesta va fi sub forma de împrumuturi, dar vor fi binevenite şi investiţii în economia Ucraina’, a mai spus el.

Cu toate acestea, Osborne nu a menţionat suma pe care Marea Britanie sau alte ţări şi instituţii financiare internaţionale sunt dispuse să o acorde Ucrainei, sub formă de împrumuturi.

Conducerea interimară a Ucrainei a promis duminică să readucă ţara pe calea integrării europene, după înlăturarea de la putere a preşedintelui Viktor Ianukovici, susţinut de Moscova.

‘Principala prioritate este stabilitatea politică şi restabilirea ordinii pe străzile Kievului şi în alte oraşe’, a declarat ministrul britanic de finanţe la Sydney, unde a participat la o reuniune a miniştrilor de finanţe din G20.

În acelaşi timp, surse din anturajul lui Osborne au menţionat că Londra nu intenţionează să acorde ajutor Ucrainei în mod unilateral, dar este gata să contribuie la pachetul de asistenţă financiară împreună cu alţi parteneri occidentali.

Şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashtone, este aşteptată luni la Kiev, unde urmează să discute cu privire la măsurile destinate redresării economiei ucrainene, aflată în dificultate.

UE este dispusă să ofere noului guvern ucrainean aproximativ 20 de miliarde de euro pentru aplicarea reformelor, a declarat mass-media locale preşedintele Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului European (PE), Elmar Brok, relatează luni agenţia de presă rusă ITAR-TASS.

‘În opinia mea, după formarea noului guvern în Ucraina, UE va fi în măsură să-i ofere imediat o asistenţă de 20 de miliarde de euro pentru a salva ţara de la colaps’, a afirmat europarlamentarul PPE. El a menţionat că asistenţa UE se va concentra pe ‘crearea unor condiţii economice mai bune pentru viitorul ţării’ şi pregătirea semnării Acordului de asociere la UE.

Brok şi-a exprimat speranţa în formarea cât mai rapidă a unui guvern în Ucraina, care va pune în aplicare reformele necesare. ‘Noi vom susţine acest guvern. Oamenii nu trebuie să se teamă că se va produce o intrare în incapacitate de plată şi că Ucraina va rămâne fără susţinere’, a mai spus el, conform agenţiei de presă citate.

Duminică, preşedintele parlamentului ucrainean, Olexandr Turcinov, care este şi preşedinte interimar al ţării, a declarat că situaţia economică este catastrofală, adăugând că vistieria ţării este goală.

Parlamentul European se reuneşte luni în sesiune plenară, la Strasbourg, având înscrisă pe ordinea de zi şi examinarea situaţiei din Ucraina. La capătul acestor discuţii va fi adoptată o rezoluţie cu privire la fosta republică sovietică. Cu două săptămâni în urmă, PE a examinat deja criza ucraineană şi a cerut UE instituirea unor sancţiuni punctuale împotriva regimului de la Kiev, care între timp a fost înlăturat de la putere.

Te-ar mai putea interesa și
Constructorii auto europeni merg la Paris pentru a-şi prezenta modelele electrice ieftine
Constructorii auto europeni merg la Paris pentru a-şi prezenta modelele electrice ieftine
Mult timp principalii constructori auto europeni au profitat de Salonul auto de la Paris pentru a-şi prezenta cele mai noi tehnologii şi designuri, însă la ediţia din acest an tema va fi una......
Vladimir Putin este deschis unui dialog cu cancelarul german, anunță Kremlinul
Vladimir Putin este deschis unui dialog cu cancelarul german, anunță Kremlinul
Preşedintele rus Vladimir Putin este deschis unui dialog cu cancelarul german Olaf Scholz, a declarat duminică purtătorul ...
Marea Britanie anunţă o nouă strategie industrială. Sunt vizate opt sectoare
Marea Britanie anunţă o nouă strategie industrială. Sunt vizate opt sectoare
Guvernul laburist britanic a anunţat duminică lansarea unei Strategii Industriale destinate impulsionării creşterii, ...
Grupul chinez Chery fabrică maşini în Rusia, în fostele fabrici ale Volkswagen şi Mercedes
Grupul chinez Chery fabrică maşini în Rusia, în fostele fabrici ale Volkswagen şi Mercedes
Producătorul auto chinez Chery a început asamblarea maşinilor în Rusia, pentru a le vinde în această ţară, la trei ...