Marea Britanie este pregătită să ofere asistenţă financiară Ucrainei
‘Este foarte, foarte devreme, sunt primele zile, primele ore, dar poporul Ucrainei pare să fi demonstrat voinţa de a-şi lua în mâini viitorul ţării lor, de a avea legături mai strânse cu Europa. Nu cred că ar trebui să respingem, ci să îmbrăţişăm acest lucru’, a declarat Osborne, într-o conferinţă de presă la Singapore. ‘Noi ar trebui să fim pregătiţi pentru a furniza asistenţă prin intermediul organizaţiilor, cum ar fi FMI şi, desigur, o bună parte din acesta va fi sub forma de împrumuturi, dar vor fi binevenite şi investiţii în economia Ucraina’, a mai spus el.
Cu toate acestea, Osborne nu a menţionat suma pe care Marea Britanie sau alte ţări şi instituţii financiare internaţionale sunt dispuse să o acorde Ucrainei, sub formă de împrumuturi.
Conducerea interimară a Ucrainei a promis duminică să readucă ţara pe calea integrării europene, după înlăturarea de la putere a preşedintelui Viktor Ianukovici, susţinut de Moscova.
‘Principala prioritate este stabilitatea politică şi restabilirea ordinii pe străzile Kievului şi în alte oraşe’, a declarat ministrul britanic de finanţe la Sydney, unde a participat la o reuniune a miniştrilor de finanţe din G20.
În acelaşi timp, surse din anturajul lui Osborne au menţionat că Londra nu intenţionează să acorde ajutor Ucrainei în mod unilateral, dar este gata să contribuie la pachetul de asistenţă financiară împreună cu alţi parteneri occidentali.
Şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashtone, este aşteptată luni la Kiev, unde urmează să discute cu privire la măsurile destinate redresării economiei ucrainene, aflată în dificultate.
UE este dispusă să ofere noului guvern ucrainean aproximativ 20 de miliarde de euro pentru aplicarea reformelor, a declarat mass-media locale preşedintele Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului European (PE), Elmar Brok, relatează luni agenţia de presă rusă ITAR-TASS.
‘În opinia mea, după formarea noului guvern în Ucraina, UE va fi în măsură să-i ofere imediat o asistenţă de 20 de miliarde de euro pentru a salva ţara de la colaps’, a afirmat europarlamentarul PPE. El a menţionat că asistenţa UE se va concentra pe ‘crearea unor condiţii economice mai bune pentru viitorul ţării’ şi pregătirea semnării Acordului de asociere la UE.
Brok şi-a exprimat speranţa în formarea cât mai rapidă a unui guvern în Ucraina, care va pune în aplicare reformele necesare. ‘Noi vom susţine acest guvern. Oamenii nu trebuie să se teamă că se va produce o intrare în incapacitate de plată şi că Ucraina va rămâne fără susţinere’, a mai spus el, conform agenţiei de presă citate.
Parlamentul European se reuneşte luni în sesiune plenară, la Strasbourg, având înscrisă pe ordinea de zi şi examinarea situaţiei din Ucraina. La capătul acestor discuţii va fi adoptată o rezoluţie cu privire la fosta republică sovietică. Cu două săptămâni în urmă, PE a examinat deja criza ucraineană şi a cerut UE instituirea unor sancţiuni punctuale împotriva regimului de la Kiev, care între timp a fost înlăturat de la putere.