Marea Britanie promite să rămână o putere diplomatică şi să îşi păstreze dreptul de veto la ONU – ambasador

Ambasadorul Marii Britanii la Naţiunile Unite a afirmat vineri că poziţia ţării sale ca putere mondială nu va fi slăbită de ieşirea din Uniunea Europeană şi a promis că Londra nu va renunţa niciodată la dreptul său de veto în Consiliul de Securitate al ONU, transmite Reuters.
Economica.net - vin, 24 iun. 2016, 19:36
Marea Britanie promite să rămână o putere diplomatică şi să îşi păstreze dreptul de veto la ONU - ambasador

Marea Britanie a votat joi pentru ieşirea din Uniunea Europeană, la care a aderat cu peste 40 de ani în urmă, forţând demisia premierul David Cameron şi provocând haos pe pieţele financiare din întreaga lume.

‘Marea Britanie este şi va continua să fie o putere diplomatică. Marea Britanie este şi va continua să fie membru permanent al Consiliului de Securitate. Ne asumăm aceste responsabilităţi cu cea mai mare seriozitate’, a declarat jurnaliştilor ambasadorul britanic la Naţiunile Unite, Matthew Rycroft.

Marea Britanie este una dintre cele cinci mari puteri cu drept de veto din Consiliul de Securitate, alcătuit din 15 membri. Ceilalţi membri permanenţi sunt Statele Unite, Franţa, Rusia şi China.

În urma referendumului britanic, lideri politici din Scoţia şi Irlanda de Nord – unde majoritatea populaţiei a votat pentru rămânerea în UE – s-au referit la posibilitatea desprinderii din Regatul Unit, lăsând împreună numai Anglia şi Ţara Galilor.

Irlanda de Nord s-ar putea uni cu Irlanda care este deja membru al ONU, în timp ce Scoţia ar putea vota pentru independenţa faţă de Marea Britanie şi să devină cel mai tânăr membru al Naţiunilor Unite.

În eventualitatea unui asemenea scenariu, Scoţia şi Irlanda de Nord vor trebui să fie de acord ca Ţara Galilor şi Anglia să îşi asume rolul de membru permanent al Consiliului de Securitate şi dreptul de veto.

După prăbuşirea URSS în 1991, fostele republici sovietice au fost de acord, semnând Protocolul de la Alma-Ata, să transfere Rusiei locul Uniunii Sovietice la Naţiunile Unite, care a inclus dreptul de veto în Consiliul de Securitate.

‘Fundamentele puterii Marii Britanii în lume se vor consolida. Economia noastră, diplomaţia şi forţele noastre armate de clasă internaţională, angajamentul pentru dezvoltarea internaţională, ajutându-i pe cei mai săraci din lume, şi, mai presus de toate, aici, la Naţiunile Unite, locul nostru în Consiliul de Securitate’, a mai afirmat Matthew Rycroft.

Este practic imposibil pentru orice altă ţară să înlocuiască Marea Britanie în Consiliul de Securitate, deoarece ar trebui amendată Carta Naţiunilor Unite. Acest lucru necesită aprobarea a două treimi din totalul celor 193 de membri ai Adunării Generale, precum şi a celor cinci membri cu drept de veto din Consiliul de Securitate.

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a declarat vineri că se aşteaptă ca Marea Britanie să îşi asume în continuare o poziţie de lider în organizaţia internaţională, în special pe probleme de dezvoltare.

Te-ar mai putea interesa și
Evoluția IRCC în semestrul al II-lea din 2025 depinde de rezultatele alegerilor din mai. Dacă nu sunt surprize, ratele la creditele ipotecare vor scădea treptat tot anul
Evoluția IRCC în semestrul al II-lea din 2025 depinde de rezultatele alegerilor din mai. Dacă nu sunt surprize, ratele ...
Dacă în prezent nivelul IRCC este de 5,66%, iar din trimestrul al doilea el va fi de 5,55% (conform tranzacțiilor zilnice derulate pe piața interbancară până acum), pentru trimestrul al......
Marea Baltică va fi supravegheată de o forță NATO care va patrula pentru a proteja infrastructurile esenţiale
Marea Baltică va fi supravegheată de o forță NATO care va patrula pentru a proteja infrastructurile esenţiale
Premierul suedez a declarat că țara sa va pune la dispoziţie trei nave de război şi un avion pentru a fi supravegheate ...
MAI: Aproape 450 de de şoferi au rămas sâmbătă fără permis de conducere
MAI: Aproape 450 de de şoferi au rămas sâmbătă fără permis de conducere
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a anunțat că aproape 450 de de şoferi au rămas ieri fără permis de conducere pentru ...
Credit Europe Bank devine sucursală olandeză. Ce înseamnă asta pentru clienții băncii din România?
Credit Europe Bank devine sucursală olandeză. Ce înseamnă asta pentru clienții băncii din România?
Începând cu 1 ianuarie 2025, Credit Europe Bank își desfășoară activitatea în România ca sucursală a băncii olandeze, ...