Marea Britanie: Rata inflaţiei a scăzut la 1,7% în februarie, cel mai redus nivel din octombrie 2009
Creşterea preţurilor de consum a încetinit în februarie 2014 la 1,7%, de la 1,9% în ianuarie, când rata inflaţiei a scăzut pentru prima dată din noiembrie 2009 sub ţinta de 2% stabilită de Banca Angliei (BoE). În februarie, inflaţia a ajuns la cel mai redus nivel din octombrie 2009.
Inflaţia mai scăzută a fost determinată de declinul costurilor de transport, precum şi de preţurile mai reduse ale facturilor de energie şi gaze naturale. La acestea s-a adăugat reducerea preţurilor la îmbrăcăminte şi încălţăminte, a anunţat ONS.
Săptămâna trecută, Oficiul pentru Responsabilitate Bugetară (Office for Budget Responsability – OBR) a redus estimările privind rata inflaţiei la 1,9% în 2014.
La şedinţa de politică monetară din 6 februarie, Banca Angliei a menţinut dobânda de referinţă la nivelul record de 0,5%, aşa cum se aşteptau analiştii. De asemenea, BoE nu a modificat nici valoarea programului de achiziţii de active, care a rămas la 375 de miliarde de lire sterline.
Ritmul de creştere al economiei Marii Britanii va depăşi estimările în 2014 şi 2015, dar Guvernul nu va încetini programul de reducere a deficitului, a anunţat,săptămâna trecută ministrul de Finanţe, George Osborne, la prezentarea bugetului în Camera Comunelor.
Redresarea care a început în 2013 se accelerează, dar sunt necesare eforturi mai mari pentru majorarea exporturilor şi a investiţiilor, pentru ca avansul economiei să nu încetinească, a afirmat oficialul britanic.
Potrivit datelor Oficiului pentru Responsabilitate Bugetară, Produsul Intern Brut al Marii Britanii ar urma să înregistreze în acest an o creştere de 2,7%, faţă de un avans de 2,4% estimat în decembrie, a anunţat George Osborne.
În 2015, PIB-ul Marii Britanii ar urma să înregistreze un avans de 2,3%, faţă de 2,2% estimat în decembrie.
Banca Angliei (BoE) se aşteaptă la o creştere a economiei de 3,4% în acest an, ceea ce ar face din Marea Britanie una dintre ţările cu cea mai bună evoluţie din rândul naţiunilor dezvoltate.
În ciuda revizuirii în creştere a perspectivelor economiei, George Osborne a dat asigurări că va fi menţinut programul de reducere a deficitului.
În 2013, economia Marii Britanii a crescut cu 1,8%, sub avansul de 1,9% înregistrat de Statele Unite, dar depăşind majoritatea economiilor europene.
Ritmul rapid de creştere al economiei – care depăşeşte tendinţa pe termen lung a Marii Britanii – va spori probabil speculaţiile privind momentul în care Banca Angliei (BoE) va decide majorarea ratei dobânzii.
În 21 ianuarie, FMI a revizuit în sus estimările privind avansul economiei Marii Britanii la 2,4% în 2014, faţă de o creştere de 1,9% estimată în octombrie.