Marea Britanie: Record al datoriilor studenţilor UE. Românii, printre principalii beneficiari ai creditelor

Economica.net
24 06. 2014
difference_between_diploma_and_associate_degree3_16925000

Creşterea acestei datorii de la 12,7 milioane de lire, în urmă cu doi ani, la 38 de milioane de lire, în prezent, relansează îngrijorările legate de sistemul folosit pentru recuperarea banilor de la absolvenţi.

În total, unul din opt studenţi din UE care locuiesc în străinătate nu-şi plăteşte oficial împrumutul guvernamental. Datele mai arată că suma totală oferită studenţilor din afara Marii Britanii a crescut numai în ultimele 12 luni cu 200 de milioane de lire, ajungând la 686,3 milioane de lire.

Studenţii din ţări est-europene precum România, Lituania şi Bulgaria sunt consideraţi a fi cei mai mari beneficiari ai acestor împrumuturi din partea statului britanic.

Conform legislaţiei europene, studenţii din UE pot aplica pentru aceleaşi credite finanţate de guvern ca studenţii britanici pentru a-şi completa studiile în Marea Britanie, notează The Telegraph.

Însă criticii se tem că mulţi studenţi se întorc în ţările lor după absolvire fără a mai plăti banii înapoi, lăsând o gaură de multe milioane de lire la buget.

Studenţii britanici plătesc automat înapoi împrumuturile prin sistemul fiscal din Regatul Unit, însă nu există sisteme similare pentru cei care locuiesc în restul UE.

Există de asemenea temerea că restanţele financiare vor creşte în următorii ani, din cauza majorării substanţiale a taxelor de studiu.

Potrivit datelor oficiale, suma totală împrumutată de toţi studenţii care urmează cursuri de licenţă în Marea Britanie a crescut cu 26%, la 9 miliarde de lire, în 2013-2014, comparativ cu un an în urmă. Acest lucru reflectă creşterea numărului de studenţi care trebuie să plătească taxe universitare mai mari, de până la 9.000 de lire, introduse începând cu 2012.

Cifrele arată că 92.000 de studenţi din UE au contractat astfel de credite, împrumutând în total 686,3 milioane de euro. O creştere de peste 40% faţă de suma de 484,5 milioane de euro din anul precedent.

Datele mai relevă că 13% dintre studenţii din UE erau eligibili pentru a plăti, dar nu au făcut acest lucru, sau nu au oferit niciu detaliu privind veniturile lor. SLC a precizat de asemenea că încearcă să obţină ‘informaţii suplimentare’ despre alţi 19% dintre studenţii din UE care nu şi-au achitat datoriile.