În acest an se împlinesc 60 de ani de la urcarea pe tron a Elisabetei a II-a şi nu de la încoronarea sa, ceremonie ce a avut loc un an mai târziu, în 1953, oferind suficient timp guvernului britanic din epocă şi Casei Regale să pregătească în amănunt ceremoniile necesare încoronării unui monarh al Imperiului Britanic.
Elisabeta a II-a a urcat pe tron după moartea tatălui său, regele George al VI-lea, în 1952. Odată cu preluarea titlului de regină a Marii Britanii, Elisabeta a II-a a fost încoronată şi regină a Canadei, Australiei, Noii Zeelande, a Africii de Sud, Pakistanului şi Ceilonului, şi a primit titlurile de ducesă de Normandia, lord de Man, ducesă de Lancaster, guvernator suprem al Bisericii Angliei, apărător al credinţei şi conducător al spaţiului Commonwealth.
În prezent regina Elisabeta a II-a este pe locul doi în clasamentul celor mai longevivi şefi de stat după regele Bhumibol Adulyadej al Thailandei. În plus, regina Elisabeta a II-a este monarhul britanic care a trăit cel mai mult, informează Agerpres.
Un singur monarh din istoria Marii Britanii a domnit mai mult decât Elisabeta a II-a. Este vorba tot despre o regină, stră-străbunica Elisabetei, regina Victoria care a ocupat tronul britanic timp de 63 de ani şi 216 zile. Regina Victoria şi regina Elisabeta a II-a sunt singurii monarhi britanici care au rămas timp de 60 de ani pe tron. Regina Elisabeta a depăşit perioada de domnie a regelui George al III-lea, de 59 de ani, 96 de zile, la începutul anului trecut.
În prezent regina Elisabeta a II-a este, conform Constituţiei, şeful de stat al Regatului Unit al Marii Britanii, Canadei, Australiei, Noii Zeelande, al Jamaicăi, Barbados, Bahamas, Grenada, Papua Noua Guinee, Insulele Solomon, Tuvalu, Saint Lucia, Saint Vincent şi Grenadine, Belize, Antigua şi Barbuda, precum şi Saint Kitts şi Nevis. De asemenea, regina este conducătorul Commonwealth, organizaţie ce cuprinde 54 de state.