Marea Britanie se prăbuşeşte – Cea mai mare scădere a PIB din istorie din cauza crizei COVID-19: minus 20%

Economica.net
12 06. 2020
bar_anglia_76494958776_99355100

Scăderea PIB-ului Marii Britanii „este de aproape zece ori mai cuprinzătoare decât cel mai semnificativ declin de dinaintea epidemiei”, a explicat Jonathan Athow, statistician în cadrul ONS.

„Efectiv toate sectoarele economiei au fost afectate, cea mai semnificativă contribuţie la acest declin istoric venind de la baruri, educaţie, sănătate, vânzări auto. De asemenea, scăderi semnificative s-au înregistrat în industrie şi în construcţii, iar comerţul Marii Britanii cu restul lumii a fost puternic afectat de pandemie”, a adăugat Athow.

Serviciile, care reprezintă peste 75% din PIB-ul Marii Britanii, au înregistrat în aprilie un declin cu 19%, pe fondul dificultăţilor cu care s-au confruntat agenţiile de turism şi hotelurile în urma introducerii restricţiilor.

În perioada februarie – aprilie 2020, economia britanică s-a contractat cu 10,4%. Analiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau la un declin de 18,4% în aprilie şi de 10% în perioada februarie – aprilie 2020.

„Aşa cum se întâmplă în multe economii din întreaga lume, pandemia are un impact sever asupra economiei noastre”, a afirmat ministrul britanic de Finanţe, Rishi Sunak.

Şi Banca Angliei a avertizat că se aşteaptă în acest an la o contracţie istorică de 14% a economiei britanice, ceea ce ar fi cea mai gravă prăbuşire înregistrată de Regatul Unit în peste 300 de ani.

Luna trecută, Banca Angliei a dat publicităţii ceea ce numeşte „un scenariu ilustrativ”, potrivit căruia Produsului Intern Brut al Marii Britanii se va contracta cu 14% în 2020, urmând să îşi revină cu un salt de 15% în 2021. Acest scenariu se bazează pe ipoteza că măsurile de distanţare socială şi schemele de sprijin guvernamental vor rămâne în vigoare până la începutul lunii iunie, după care vor fi retrase treptat. Conform acestui scenariu, Banca Angliei se aşteaptă la o prăbuşire cu 25% a PIB-ului în perioada aprilie-iunie, comparativ cu trimestrul precedent, precum şi o dublare a ratei şomajului, până la 9%.

„Cu toate acestea, pe măsură ce economia evoluează, Banca va acţiona aşa cum este necesar pentru a asigura stabilitatea financiară şi monetară care este esenţială pentru prosperitatea pe termen lung”, a declarat guvernatorul BoE, Andrew Bailey.