Conform celor mai recente prognoze, în 2017, Produsul Intern Brut al Marii Britanii ar urma să înregistreze o creştere de 1,4%, comparativ cu un avans de 2,2% preconizat în luna martie, înaintea votului de la referendumul din luna iunie. De asemenea, în 2018, economia britanică ar urma să urce cu 1,7%, faţă de un avans de 2,1% preconizat în luna martie.
‘Sarcina noastră este să ne pregătim economia pentru a fi rezistentă la ieşirea din UE şi tranziţia care va urma. Ne vom menţine angajamentul pentru disciplina fiscală în timp ce recunoaştem nevoia pentru investiţii care să crească productivitatea’, a declarat Philip Hammond.
Situaţia slabă a finanţelor publice nu îi lasă lui Philip Hammond prea multe opţiuni decât să crească împrumuturile, datoria sectorului public fiind prognozată să atingă un vârf de 90,2% din PIB în 2017/2018, faţă de 81,3% din PIB conform estimărilor anterioare din luna martie.
Până acum, economia britanică a făcut faţă şocului iniţial al votului în favoarea Brexit, contrazicând avertismentele lansate de Banca Angliei şi numeroşi economişti privaţi care se aşteptau la o lovitură imediată. În trimestrul al treilea, PIB-ul Marii Britanii a înregistrat o creştere peste aşteptări de 2,3%.