Marea Britanie și Uniunea Europeană, aproape de o înțelegere în privința exporturilor reciproce de vaccinuri anti-COVID-19

27 03. 2021
brexit-4011711__340

Conform acordului, UE va renunţa la ameninţarea de a interzice exporturile de vaccinuri Pfizer-BioNTech către Marea Britanie, a adăugat cotidianul.

În schimb, guvernul britanic va accepta să renunţe la unele dintre livrările pe termen lung cu vaccinul Oxford-AstraZeneca pe care trebuia să le primească din Olanda, a precizat The Times.

Citiți și: Ursula von der Leyen avertizează din nou că Uniunea Europeană ar putea bloca exporturile de vaccinuri AstraZeneca (economica.net)

Vineri, Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a aprobat centrul de producţie de la Halix, în Olanda, unde este produs vaccinul AstraZeneca şi un centru de producţie a serului BioNTech/Pfizer la Marburg, în Germania.

Unda verde dată de UE acestor centre de producţie survine în contextul în care Bruxellesul se bazează pe ele pentru a creşte livrările în al doilea trimestru şi pentru a accelera ritmul lent de vaccinare din blocul comunitar.

Livrările cu probleme de vaccinuri în UE au dus la o dispută cu Marea Britanie, care a importat 21 de milioane de doze produse în UE, potrivit unui oficial european. Marea Britanie spune că s-a descurcat mai bine negociind cu producătorii şi organizând lanţurile de aprovizionare.

UE spune că Marea Britanie ar trebui să ajute mai mult, în special prin a acoperi deficitul din livrările stabilite prin contracte cu vaccinul AstraZeneca.

Citiți și: Ursula von der Leyen: Și alte state ale UE vor bloca exporturile de vaccinuri anti-COVID-19 (economica.net)

Bruxellesul şi Londra au încercat miercuri să aplaneze tensiunile, spunând că lucrează să se ajunge la o situaţie benefică pentru ambele părţi şi să se extindă livrările de vaccinuri „pentru toţi cetăţenii noştri”.