Marea Britanie: Sistemul inadecvat împotriva spălării de bani a lăsat regatul deschis finanţării terorismului – raport

Economica.net
23 11. 2015
5857331527_dc8ae729bb_b_90410700

Potrivit raportului, în fiecare an miliarde de lire sterline provenite din bani murdari ”curg” prin Marea Britanie, iar sistemul de identificare a lor este prea divizat şi încâlcit pentru a fi eficient.

”Sistemul britanic de supervizare ce ar trebui să protejeze ţara de finanţarea infracţionalităţii şi a terorismului nu este adecvat pentru acest scop”, a declarat Nick Maxwell, şeful TI-UK. ”Aceste vulnerabilităţi pot fi exploatate de organizaţii teroriste sofisticate, precum şi de corupţi’, a adăugat el.

Sancţiunile pentru membrii unor categorii profesionale precum avocaţii sau agenţii imobiliari care nu respectă reglementările împotriva spălării de bani sunt, de asemenea, prea mici pentru a avea un rol de descurajare, se spune în raport.

Spălarea de bani este un proces de ascundere a originii banilor proveniţi din infracţionalitate şi corupţie şi de plasare a lor în activităţi economice legale.

Evaluarea guvernamentală din 2015 a riscului naţional privind spălarea de bani şi finanţarea terorismului arată că există ”dovezi privind finanţarea activităţii terorismului în ţară, ”care foloseşte aceleaşi metode ca spălarea de bani de provenienţă infracţională şi ”reprezintă o ameninţare semnificativă pentru securitatea naţională a Regatului Unit”.

Spălarea de bani duce, de asemenea, la creşterea preţurilor proprietăţilor la Londra, deoarece banii ajung în cele din urmă să fie investiţi în bunuri fizice de mare valoare, precum proprietăţi imobiliare şi obiecte de artă.

Şeful Agenţiei britanice pentru combaterea crimei organizate (NCA) declara în acest an pentru The Times că preţurile proprietăţilor la Londra au fost crescute în mod artificial de către infractori din străinătate care voiau să-şi ascundă bunurile.

TI-UK doreşte ca Marea Britanie să înfiinţeze un organism naţional de supervizare independent şi responsabil care să înlocuiască actualul sistem, format din 22 de supervizori – proveniţi deseori din mediul privat – responsabili cu depistarea banilor murdari în sectoare precum serviciile financiare şi juridice, contabilitatea şi bunurile.

Pregătirea de înalţi profesionişti, personal responsabili pentru spălarea de bani, reprezintă o parte însemnată a luptei, consideră TI-UK, dar Londra respinge planurile de a-i considera pe bancheri vinovaţi, până când aceştia reuşesc să-şi dovedească nevinovăţia, pentru ceea ce se întâmplă sub supravegherea lor. Această turnură ar fi avut loc ca urmare a unui lobby puternic din partea sectorului bancar”, potrivit TI-UK.