Potrivit unui studiu prezentat de Trezoreria britanică, retragerea din Uniunea Europeană ar provoca un ‘şoc imediat şi violent’ Marii Britanii şi i-ar afecta creşterea economică.
‘Exact cu o lună înainte de referendumul (de la 23 iunie), poporul britanic trebuie să îşi pună această întrebare: putem în cunoştinţă de cauză vota pentru o recesiune?’, a întrebat George Osborne într-un comentariu care însoţeşte raportul Trezoreriei.
Analiza prevede două scenarii dacă alegătorii optează pentru Brexit: un ‘scenariu şoc’ care vede diminuarea produsului intern brut cu 3,6% în raport cu previziunile pe doi ani şi un ‘scenariu de şoc violent’ în care pierderea s-ar situa la 6%. George Osborne şi premierul David Cameron şi-au înmulţit predicţiile sumbre asupra consecinţelor pe care, în opinia lor, le-ar avea Brexitul.
Marile instituţii naţionale şi internaţionale au decretat alerta generală şi îşi sporesc avertismentele împotriva unui Brexit.
Banca Angliei a adus în discuţie posibilitatea unei ‘recesiuni tehnice’. FMI atrage atenţia asupra ‘riscului important pentru economia mondială’. Miniştrii de finanţe din ţările G7 se tem de un ‘şoc’.
Iain Duncan Smith, un responsabil cu rang înalt al Partidului Conservator condus de David Cameron, a afirmat însă că analiza Trezoreriei ‘nu este un studiu corect (…), ci orientat’.
Potrivit unor sondaje de opinie concordante, tabăra rămânerii în UE ar urma să câştige referendumul.