În marea familie europeană a intrat dihonia. Marea Britanie şi-a folosit dreptul de veto şi a refuzat să semneze acordul de modificare a Tratatului UE, în care ar fi urmat să se includă reguli de disciplină bugetară şi fiscală menite să facă zona euro şi întreaga Europă mai puternice şi pregătite în situaţii de criză, cum se întâmplă în prezent.
Premierul britanic David Cameron a spus însă un”Nu!” hotărât modificării Tratatului, după o noapte de negocieri (11 ore) încordate. Dar Cameron ceruse garanţii inacceptabile pentru Marea Britanie, în condiţiile în care, la negocieri, a fost vorba de disciplină, şi nu de favoruri.
Astfel s-a ajuns la semnarea unui acord separat, între cei 17 membri ai zonei euro, la care sunt invite şi celelalte ţări din UE să se alăture. Deşi Franţa şi Germania au salutat semnarea noului acord, care include aceleaşi instituţii comunitare, UE va fuincţiona, practic, după două tratate, ca o uniune cu doi stăpâni.
„Uneori este cel mai bine să spui: nu pot face asta, nu este în interesul nostru naţional, nu vreau să aduc acest lucru în faţa parlamentului meu, pentru că nu cred că pot recomanda aşa ceva”, a declarat Cameron, înainte de a-şi exercita dreptul de veto.