Marea Britanie va adopta o poziţie agresivă faţă de UE dacă negocierile privind Brexit-ul eşuează – surse

Economica.net
08 10. 2019
brexit_p1_story_contd_98255600

Cu doar 23 de zile până la data programată pentru ieşirea Regatului Unit din UE, viitorul Brexit-ului este marcat de o incertitudine profundă, iar atât Londra, cât şi Bruxellesul se poziţionează astfel încât să evite să fie arătate cu degetul în cazul unei amânări sau al unui Brexit fără acord.

Liderii UE au reacţionat cu reticenţă la ultimele propuneri ale premierului britanic Boris Johnson de a depăşi impasul şi, chiar dacă negocierile sunt încă în desfăşurare, mulţi diplomaţi spun că şansele unui acord rapid până la 31 octombrie sunt mici.

„Negocierile se vor încheia probabil în această săptămână”, a spus sursa anonimă din Downing Street citată de revista Spectator.

„Guvernul nu va negocia mai departe, aşa că orice întârziere ar fi fără rost. Fie ieşim fără un acord la 31 octombrie, fie vor exista alegeri şi apoi vom ieşi fără un acord”, a adăugat sursa.

Sursa a mai transmis clar că întreaga cooperare în domeniul apărării şi securităţii va fi afectată dacă UE va încerca să menţină Marea Britanie în blocul comunitar. Potrivit sursei, statele din UE care se vor opune unei amânări vor avea parte de o cooperare bună cu Londra.

Amber Rudd, fost ministru al muncii şi pensiilor care şi-a părăsit postul şi Partidul Conservator luna trecută din cauza strategiei lui Boris Johnson privind Brexit-ul, a declarat la radio BBC că sursa pare să fie principalul consilier al premierului, Dominic Cummings.

„Sună furios şi disperat”, a spus ea. „Din moment ce afirmaţiile nu au fost negate de Downing Street 10, nu putem decât să presupunem că vin de la centru, de la consilierul premierului. Arată că nu pare să existe de fapt niciun plan”, a adăugat ea.

Premierul britanic Boris Johnson i-a scris săptămâna trecută preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, oferindu-i ceea ce el a numit un „compromis rezonabil” pentru modificarea acordului privind Brexitul în legătură cu cel mai controversat aspect, acela referitor la frontiera dintre provincia britanică a Irlandei de Nord şi statul membru UE Irlanda.

Noul plan propus de Marea Britanie prevede ca Irlanda de Nord să aparţină aceleiaşi zone vamale ca Marea Britanie, dar ca provincia britanică să păstreze regulile UE pe o perioadă de tranziţie, pentru toate bunurile, nu doar pentru produsele agricole.

Această ofertă a fost prezentată de Boris Johnson ca fiind alternativa la un Brexit fără acord la 31 octombrie. Uniunea Europeană şi Irlanda au declarat însă joia trecută că este puţin probabil ca aceste propuneri să conducă la un nou acord, Dublinul avertizând deschis că Marea Britanie se îndreaptă spre o ieşire fără acord dacă nu va face concesii suplimentare.