„Luăm o pauză la precomenzile pentru Huawei Mate 20X (5G) în Marea Britanie. Aceasta este o măsură temporară pentru perioada de timp în care vor persista incertitudinile legate de noile dispozitive Huawei 5G. Vom analiza cu atenţie evoluţiile”, a declarat un purtător de cuvânt al celui de-al doilea mare operator mondial de telefonie mobilă.
Şi Marc Allera, şeful operatorului britanic EE, a informat că firma renunţă la dispozitivele Huawei care pot fi folosite în noile reţele de telefonie mobilă „până când va avea toate informaţiile pentru a se asigura că clienţii vor beneficia de asistenţă pe toată durata de funcţionare a echipamentelor”.
Luni, Guvernul american a decis să impună restricţii Huawei, acuzând cel mai mare producător mondial de echipamente de telecomunicaţii că este vulnerabil la implicarea în activităţi contrare cu securitatea naţională sau cu interesele în domeniul politicii externe. Huawei a respins aceste acuzaţii şi a precizat că Washingtonul nu a oferit dovezi care să susţină aceste acuzaţii, în timp ce testele efectuate de organisme independente au arătat că echipamentele sale nu sunt vulnerabile la potenţiale acţiuni de spionaj din partea statului chinez.
Într-un interviu publicat marţi de cotidianul italian Corriere della Sera, vicepreşedintele Huawei, Catherine Chen, a precizat că grupul chinez lucrează în Europa de 10-20 de ani, colaborând îndeaproape cu firmele de telecomunicaţii pentru dezvoltarea reţelelor de telefonie 5G.
„Nu credem că ceva similar se poate întâmpla în Europa”, a răspuns Chen, la întrebarea dacă este îngrijorată că statele europene ar putea urma exemplul SUA prin introducerea unor sancţiuni similare. „Cred că vor adopta deciziile lor în mod independent”, a mai spus Catherine Chen.
Într-un interviu separat acordat cotidianului financiar italian Il Sole 24 Ore, directorul pentru Italia de la Huawei, Luigi De Vecchis, a spus că Europa ar da înapoi cu eforturile sale privind dezvoltarea de reţele 5G şi de digitalizare a economiei dacă ar interzice echipamentele Huawei.
Cu o cifră de afaceri de 93 miliarde dolari în 2017, Huawei este cel mai mare producător mondial de echipamente de telecomunicaţii. Această piaţă este dominată de trei companii – Huawei, Nokia şi Ericsson.
Vodafone Group are divizii în 25 de ţări, 44 de reţele mobile partenere şi operaţiuni de broadband fix în 19 ţări. La 31 decembrie 2018, Vodafone Group avea 700 milioane de utilizatori ai serviciilor mobile şi 21 milioane de utilizatori ai serviciilor broadband fix, incluzând toţi clienţii Vodafone din entităţile create în urma unor fuziuni şi asocieri.
Vodafone România este o divizie a Vodafone Group Plc., unul dintre cele mai mari grupuri de telecomunicaţii mobile din lume, care oferă o gamă de servicii ce include voce, mesaje, date şi comunicaţii fixe. La finele anului trecut, Vodafone România avea 9,9 milioane de clienţi, dintre care 9,2 milioane utilizatori ai serviciilor mobile.