‘Dorim un parteneriat în acest sens cu Islanda, deoarece ţara abundă în energie geotermică şi are posibilitatea să o exporte pe scară largă’, a explicat oficialul britanic, citat de AFP, indicând că proiectul este încă în stadiu de discuţii, dar că la sfârşitul lunii mai se va deplasa în Islanda pentru a continua negocierile începute anul trecut.
Mii de kilometri de cabluri pe sub mare vor fi necesari pentru ca Regatul Unit să poată beneficia de energia vulcanilor islandezi. Aceste cabluri submarine vor permite schimbul de energie în condiţiile unor emisii reduse de carbon, scrie Agerpres.
În materie energetică, Regatul Unit a fost întotdeauna independent, dar resursele sale naturale sunt pe cale de epuizare, iar ‘secolul al XXI-lea constituie fără îndoială tocmai momentul pentru explorarea acestor noi metode de exploatare energetică’, a mai spus secretarul de stat britanic.
Marea Britanie a instalat deja cabluri ce o leagă de Olanda şi Franţa, căutând extinderea în continuare a reţelei.
‘Vom fi de ce în ce mai dependenţi de resursele vecinilor noştri, inclusiv în materie de electricitate. Avem nevoie de o diversificare pentru a nu depinde de o singură sursă’, a mai spus Charles Hendry, indicând că negocieri sunt în curs pentru a lega Regatul Unit de insula engleză Aurigny în Canalul Mânecii. Potrivit acestuia, ‘în cazul în care un acord va fi încheiat, se va ivi o oportunitate semnificativă, coastele insulei putând să producă o enormă cantitate de energie pe baza mareelor’.