Marea relaxare – Rafila: Toate restricţiile se ridică. Masca nu va mai fi obligatorie nicăieri, fără certificat COVID, fără limită de program pentru toate magazinele şi restaurantele

Guvernul a anunţat anularea mai multor restricţii. Iată, mai jos, măsurile de rlaxare ce intră în vigoare. Ştirea este în curs de actualizare.
Ion Dobreanu - mar, 08 mart. 2022, 15:18
Marea relaxare - Rafila: Toate restricţiile se ridică. Masca nu va mai fi obligatorie nicăieri, fără certificat COVID, fără limită de program pentru toate magazinele şi restaurantele

Magazinele şi restaurentele nu vor mai avea limită de program

Certificatul COVID nu va mai fi cerut la intrarea în ţară

Masca nu va mai fi obligatorie nicăieri. Va rămâne doar o recomandare de purtare în spaţiile deschise aglomerate şi în interior.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, marţi, că, odată cu expirarea stării de alertă, restricţiile impuse în contextul pandemiei de COVID-19 vor fi ridicate, iar utilizarea măştii de protecţie atât în spaţiile exterioare, cât şi în cele interioare nu va mai fi obligatorie şi nu vor exista limite privind accesul şi orarul în diversele spaţii publice – spaţii comerciale, instituţii de alimentaţie publică, instituţii publice.

„Odată cu expirarea stării de alertă se va ajunge în situaţia în care restricţiile care au existat în România să fie ridicate. (…) Se ajunge într-o situaţie nouă în care toate restricţiile vor fi ridicate. (…) Practic, prudenţa şi responsabilitatea individuală cred că trebuie să reprezinte principalele atribute ale perioadei următoare”, a transmis ministrul.

Declaraţiile lui Rafila

„V-am invitat la o conferință de presă ca să discutăm despre situația care a apărut ca urmare a deciziei guvernului de a nu prelungi starea de alertă în România. V-am prezentat situația, evoluția pandemiei. se ajunge acum într-o situație nouă.

Toate restricțiile vor fi ridicate, voi face referire și la recomandările noastre profesionale. impactul ridicării acestor măsuri să nu se soldeze cu o creștere a numărului de infectări și decese.

Măsurile de protecție la care se renunță vi le voi prezenta:

În primul rând avem ultilizarea măștii în exterior și interior. Ea nu va mai fi obligatorie.
Nu vor mai exista limite privind accesul în anumite spații publice, nu vor mai exista limite în privința orarului.
La nivelul legislației care reglementează călătoriile, acel certificat PLF nu va mai fi solicitat.
De asemenea, la intrarea în țară nu va mai fi solicitat certificatul electronic Covid”.

Rafila: Izolarea unei persoane simptomatice se aplică. E o diferență acum, izolarea nu va mai fi controlată. Nu înseamnă că dacă avem simptome trebuie să împărtășim infecția. Așteptăm să găsim o soluție legată de carantină, să vedem dacă ea va mai continua sau nu. Când cineva are un diagnostic pozitiv automat se izolează și primește concediu medical. Să respecți condiția izolării e o măsură de bun simț, nu mai trebuie să vină cineva să te controleze.

Multe universități au cursuri online acum. Ce se va întâmpla?

Mereu am plecat pentru o tranziție graduală. Eu pot să vă spun că o perioadă de tranziție, nu foarte lungă, este necesară. Există o ordonanța de urgență care ar putea să permită universităților, prin decizia Senatului fiecărei universități, să se revină treptat la activitatea față în față.

Vom mai avea spitale dedicate exlusiv pacienților cu Covid?

Pe măsură ce numărul de pacienți cu Covid va scădea fiecare spital va relua activitatea cu toți pacienții. Vom asigura o perioadă de tranziție la nivelul cheltuielilor efectuate.

Centrele de testare rămân?

Noi avem 5.000 de cazuri pe zi. Testarea rămâne în picioare. Nu putem să sperăm la reducerea numărului de cazuri prin închiderea centrelor de testare. Oamenii se pot testa în continuare. Nu trebuie renunțat la testare, ne-a permis să ținem lucrurile sub control. Testarea trebuie să continue.

Spuneați că nu va mai fi nevoie de un certificat verde la intrarea în țară. Dar va fi nevoie de un test negativ?

Nu, nu va mai fi nevoie de nimic.

Rafila consideră necesară o perioadă de tranziţie pentru ca universităţile să revină la cursuri cu prezenţă fizică

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat, marţi, că este necesară o perioadă de tranziţie pentru ca universităţile să treacă de la desfăşurarea activităţilor didactice online la cele cu prezenţă fizică.

„Cred că o perioadă de tranziţie, nu foarte lungă, este necesară. (…) Sunt multe elemente care trebuie luate în considerare, (…) încât să fie posibilă această tranziţie cel puţin în această lună. (…) Există o ordonanţă de urgenţă, Ordonanţa 99, care modifică Legea 55, care ar putea să permită universităţilor, prin decizia Senatului, să ia o măsură tranzitorie care să asigure şi reîntoarcerea la condiţii de normalitate, adică la activitate faţă în faţă. O perioadă de tranziţie care nu trebuie să fie foarte mare. (…) La universităţi este mai complexă situaţia, inclusiv cu spaţiile de cazare, există şi refugiaţi care stau în unele din spaţiile de cazare la universităţi”, a explicat Rafila, într-o conferinţă de presă.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a emis o notă care prevede că, începând de miercuri, instituţiile de învăţământ superior vor reveni la activităţi didactice cu prezenţă fizică, iar, în situaţia în care nu este posibil imediat, universităţile pot decide, în baza autonomiei, o perioadă optimă de tranziţie.

Te-ar mai putea interesa și
Tarom a contractat un Airbus A320 de la Dan Air
Tarom a contractat un Airbus A320 de la Dan Air
Tarom a încheiat un parteneriat cu Dan Air şi a contractat, în regim ACMI (Aircraft, Crew, Maintenance, Insurance), o aeronavă necesară în perioada sezonului de iarnă, în lunile decembrie şi......
Tribunalul obligă Administrația de Apă Dobrogea Litoral sa comunice studiile de ecotoxicitate pentru proiectul Neptun Deep
Tribunalul obligă Administrația de Apă Dobrogea Litoral sa comunice studiile de ecotoxicitate pentru proiectul Neptun ...
Tribunalul Bucureşti obligă Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral şi Institutul Grigore Antipa să comunice ...
Autostrada A1, închisă din cauza rafalelor de vant care ajung la 120 km/h
Autostrada A1, închisă din cauza rafalelor de vant care ajung la 120 km/h
Autostrada A1 a fost închisă vineri dimineaţa, între Sibiu şi Boiţa, din cauza vântului puternic, a informat DRDP ...
Producția de mașini a României a urcat cu 19%, după primele zece luni din 2024, până la 466.838 de unități. Câte automobile au făcut Dacia şi Ford
Producția de mașini a României a urcat cu 19%, după primele zece luni din 2024, până la 466.838 de unități. Câte ...
Raportul ACAROM cu privire la producția de mașini a României arată că, în perioada ianuarie - octombrie 2024 au fost ...