Marele plan de înnoire a transportului bucureştean

06 07. 2012
5100_79_5_45331500

Regia de Transport Bucureşti nu are bani în acest an decât pentru achiziţia a 5 troleibuze în valoare de 1,7 milioane de euro. Doar pentru atât i-a dat bani Primăria Generală condusă de Sorin Oprescu, a spus pentru ECONOMICA, Viorel Opescu, director RATB. Programul de achiziţii este departe de ceea ce se vroia acum trei ani şi de necesităţile oraşului. Atunci, Consiliul General aprobase un plan de achiziţie a 150 de troleibuze din care nu s-a cumpărat nimic pentru că Primăria nu a dat banii necesari.

 „Doar pentru 5 troleibuze s-a găsit finanţare. Vom organiza o licitaţie pe la sfîrşitul anului. Ni s-a aprobat suma de 335.000 de euro pentru un troleibuz. Bineînţeles că nouă ne-ar trebui mult mai multe troleibuze dar asta este situaţia”, a precizat Popescu. Potrivit acestuia, nu sunt prevăzute achiziţii de autobuze în schimb parcul de tramvaie se va îmbogăţi cu opt Bucur până la sfârşitul anului. Acestea nu presupun o achiziţie pentru că sunt făcute chiar de RATB la Atelierele Centrale Bucureşti.

La licitaţia pentru cele cinci troleibuze pot participa toţi producătorii de profil. Mari jucători în industrie sunt cehii de la Skoda, polonezii de la Solari, italienii de la Iveco sau Astra Bus din Arad. Ar mai fi bieloruşii de la BELKOMMUNMASH, aceiaşi preferaţi de primarul Constanţei Radu Mazăre însă pentru directorul RATB troliebuzele acestora sunt „şi urâte, şi învechite”.

În altă ordine de idei, RATB va scoate pe şine prototipul tramvaiului Imperio la sfârşitul lunii viitoare. De achiziţionat nu se pune problema, cel puţin în acest an, pentru că nu există fonduri disponibile. Spre deosebire de Bucur care este un produs 100% RATB, Imperio se face de către o firmă în care Regia este acţionar cu doar 30%, restul fiind al Astra Vagoane Călători Arad aflată în proprietatea omului de afaceri Valer Vlidar.

 

vezi aici comparaţia între Bucur şi Imperio

Parcul de vehicule RATB numără 302 troleibuze, 507 tramvaie şi 1.333 autobuze. Dintre acestea, troleibuzele au gradul de uzură cel mai mare.