Mai multă marfă din Turcia în Europa. Exportatorii turci vor să aducă 600 de camioane/zi în portul Constanța

09 01. 2025
portul Constanta
Jakub Żerdzicki via Unsplash

Exportatorii din Turcia vor să folosească o nouă rută maritimă pentru mărfurile lor și se uită la portul Constanța. Totul în contextul în care sute de camioane așteaptă îndelung la punctele de trecere a frontierei cu Bulgaria, în special la cele de la Kapikule și Hamzabeyli, scrie presa din Turcia.

Umit Mirza Cavusoglu, președintele Asociației Exportatorilor din Mediterana de Vest (BAIB) a anunțat că s-au făcut progrese semnificative în planurile lor pentru a transporta bunuri din portul Karasu la Constanța. Scopul este ca până la 600 de camioane pe zi să ajungă în România cu nave RO-RO (roll on-roll off), specializate în transportul vehiculelor.

Aglomerarea de la punctele de frontieră cu Bulgaria este de mult timp o problemă pentru exportatorii turci, care a provocat pierderi financiare. Prin deschiderea unei noi rute maritime, Turcia își propune să atenueze aceste provocări și să crească capacitatea de de exportă și să stimuleze competitivitatea pe piețele europene.

Kapikule este unul dintre cele mai aglomerate puncte de trecere a frontierei la nivel global. Întârzieri majore din cauza limitărilor de capacitate, a vârfurilor sezoniere, dar și a obstacolelor birocratice, în special de partea bulgărească.

Exportatorii vor să folosească nave RO-RO pentru a transporta camioanele din portul Karasu la Constanța. Discuțiile cu operatorii portuari români au fost pozitive, iar pentru început operațiunile sunt stabilite la un transport pentru 300 de camioane pe zi, capacitate care va crește la 600 de camioane pe zi.

În portul Constanța este în curs de amenajare un laborator care să îndeplinească normele UE pentru inspectarea produselor proaspete și este de așteptat ca Ministerul Comerțului din Turcia să sprijine activ această inițiată până la jumătatea acestui an.

Capacitatea din portul Constanța s-a extins anul trecut odată cu inaugurarea unui terminal cargo și a unuia RO-RO, o investiție de 65 de milioane de euro a companiei DP World.