Ţiţeiul Brent care, la final de decembrie, a găsit susţinere la nivelul critic tehnic şi psihologic de 50 dolari/baril, se îndrepta către cea mai bună săptămână a sa din aprilie 2018 încoace.
„Primă săptămână tumultoasă de tranzacţionare din 2019 a avut parte de un final mai calm. După ce a atins un minim pe 33 de luni, Bloomberg Commodity Index a reuşit să crească pentru a înregistra primul câştig săptămânal din ultimele cinci săptămâni. Scăderea înregistrată pe piaţa globală, cauzată de nesiguranţa economică şi politică, cât şi de restricţionarea lichidităţii, s-a oprit după ce Beijingul a confirmat că o delegaţie comercială americană va face o vizită pe 7-8 ianuarie. Speranţele pentru un progres major au crescut, pe măsură ce impactul războiului comercial dintre SUA şi China începe să se vadă în date economice mai slabe decât se estimase în cele două dintre cele mai mari economii ale lumii”, precizează Ole Hansen, director strategie mărfuri, Saxo Bank.
Deşi acţiunile din SUA au început în ianuarie după ce, în decembrie, au avut cea mai proastă lună din anii 1930 încoace, piaţa valutelor a fost o mare calmă, cel puţin până săptămâna asta. Primul avertisment de profit în 16 ani din partea Apple, din cauza unei scăderi a cererii din China, a cutremurat pieţele şi a determinat declanşarea unui val global de achiziţii fără risc.
Aceasta, în combinaţie cu o piaţă fără lichidităţi şi aflată în vacanţă în Japonia, a dus la creşterea bruscă a yenului japonez. Cross-ul AUDJPY, văzut deseori ca fiind reprezentativ pentru sănătatea pieţei asiatice, a scăzut cu 7% înainte de a-şi recupera toate pierderile în momentul în care bursa de la Tokyo s-a redeschis vineri. Acestea, precum şi alte evoluţii, au dus la scăderea dolarului pentru a treia săptămână, astfel oferind o susţinere suplimentară pentru mărfuri.
Metalele preţioase au crescut pentru a treia săptămână la rând, dar pieţele calme din alte domenii şi condiţiile de extremă supra-cumpărare, aşa cum au fost dezvăluite de Relative Strength Index, au sporit nevoia de consolidare.
Perspectiva pentru aur pentru 2019 arată promiţător în acest moment. Analiştii cred că va mai dura ceva până când acţiunile se vor redresa, veştile cu privire la negocierile comerciale SUA-China şi câştigurile pe T4 stabilind, cel mai probabil, direcţia pe termen scurt. Se preconizează de asemenea că Rezerva Federală va reduce şi mai mult intenţia actuală de a impune alte două creşteri ale dobânzii anul acesta.
Ca de obicei, dolarul deţine cheia pentru aur şi în acest moment se observă riscul unei scăderi şi mai mari a dolarului, deşi acest lucru e posibil să nu se întâmple pe deplin până în a doua jumătate a anului.
Ţiţeiul începe să dea semne de susţinere în urma colapsului de +40% începând din luna octombrie a anului trecut. De când a atins nivelul critic tehnic şi psihologic de 50 dolari/baril, săptămâna trecută, a reuşit să se redreseze puternic datorită unei perspective îmbunătăţite atât pentru ofertă, cât şi, posibil, pentru cerere.
Din punctul de vedere al ofertei, Dallas Fed, în Sondajul cu privire la energie pe T4, a spus că avansul sectorului de petrol şi gaze al regiunii s-a oprit în contextul declinului mare al preţului la petrol.