Marga: Calendarul intrării în Schengen nu s-a modificat

Ministrul de Externe, Andrei Marga, a declarat că nu s-a modificat calendarul intrării României şi Bulgariei în spaţiul Schengen în urma raportului pe MCV, aceasta fiind în continuare posibilă în două etape: octombrie 2012 cu frontierele aeriană şi maritimă, iar martie 2013 cu frontierele terestre.
Economica.net - joi, 26 iul. 2012, 07:08
Marga: Calendarul intrării în Schengen nu s-a modificat

„Nu s-a modificat nimic din calendarul intrării României şi Bulgariei în Schengen. Nu există o modificare (…) Sigur, lumea trebuie să distingă aici între două paliere, palierul evoluţiei discuţiilor cu privire la intrarea în Schengen şi palierul discuţiilor politice care este conţinut în ultima parte a raportului MCV. Angajamentul nostru este să aplicăm ceea ce este acolo, cele 11 puncte şi nu sunt raţiuni să ne tragă în jos. Ceea ce înseamnă octombrie 2012 cu frontiera maritimă şi cu frontiera aeriană şi martie 2013 cu frontiera terestră”, a declarat Marga, miercuri seară, la TVR Info.

El a arătat că „până la această oră” Franţa şi Germania, iniţiatorii soluţiei cu aderarea în două etape, „nu au comunicat în vreun fel că şi-au schimbat optica, ei au rămas până la această oră la această soluţie”.

De asemenea, întrebat de poziţia Olandei care aştepta un raport pe MCV pozitiv în iulie pentru a da undă verde aderării la Schengen, Marga a spus că nu există până la această oră o modificare a poziţiei guvernului de la Haga, care depinde şi de poziţia exprimată de Germania şi Franţa, precum şi de alegerile care vor avea loc în septembrie în Olanda.

„În legătură cu Olanda, nu vreau aici să intru în detalii pentru că acolo vine o campanie electorală cu complicaţiile unei campanii vrând-nevrând. Dar trebuie să spun că, în urma ultimelor discuţii avute chiar cu nivelele înalte ale politicii olandeze, este foarte clar că se va examina factual, corect paşii făcuţi de România pentru pregătirea intrării în Schengen. Sigur, Olanda a mai spus că va ţine cont de opinia Comisiei, care este de asemenea raportul MCV. Dar până la această oră nu există din partea olandeză vreo modificare a acestei poziţii, care este legată de poziţia pe care au formulat-o Germania şi Franţa”, a spus Marga.

Întrebat dacă poziţia Olandei nu se va modifica după alegerile din septembrie în sensul unei opoziţii faţă de aderarea României şi Bulgariei la Schengen prin intrarea în Parlamentul de la Haga a unui număr şi mai mare de aleşi ai dreptei extreme, Marga a arătat că „lucrurile evoluează într-o manieră pozitivă”.

„Sigur, într-o democraţie rezultatele sunt deschise. Dar încă o dată, aşa cum arată lucrurile în Olanda de astăzi, aşa cum le-am analizat şi noi cu toată luciditatea, aşa cum ne-au comunicat şi de multe ori reprezentanţii de nivel înalt ai Olandei, lucrurile înaintează în manieră pozitivă, până la această oră nu este o modificare a poziţiei favorabile soluţiei cu două trepte, cu aplicare în octombrie 2012 şi respectiv, cu frontiera terestră, în martie 2013”, a argumentat şeful diplomaţiei.

De asemenea, el a mai arătat că scenariul menţinerii calendarului de aderare în doi paşi la Schengen a României şi Bulgariei începând din această toamnă este unul „realist”. „Este un scenariu realist, nu extrem de optimist, şi trebuie să fim realişti tot timpul”, a afirmat Marga, care a amintit că România este mai mult decât pregătită din punct de vedere tehnic pentru a face faţă standardelor Schengen de control a frontierei.

Potrivit unui comunicat de presă transmis marţi de MAE, în cadrul întâlnirii cu omologul cipriot desfăşurată luni, la Bruxelles, în marja reuniunii Consiliului Afaceri Externe al UE, Marga a abordat agenda preşedinţiei cipriote a UE din acest an. Ministrul Erato Kozakou-Marcoullis a subliniat că pe agenda preşedinţiei cipriote care se desfăşoară până în luna decembrie 2012 va rămâne, de asemenea, aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen.

Totodată, Marga a avut întrevederi la Bruxelles şi cu omologul olandez, Uri Rosenthal, şi secretarul de stat din MAE german, Michael Link. El i-a asigurat pe interlocutorii din Olanda şi Germania că România va aplica recomandările Comisiei Europene din Raportul privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) publicat săptămâna trecută, se mai arată în comunicatul MAE.

Marga a arătat, într-o conferinţă de presă la Bruxelles, la finalul reuniunii CAE, că România va merge înainte în privinţa aderării la spaţiul Schengen pe varianta cu două etape de aderare, însă decizia va depinde şi de următorul raport MCV pe care Comisia Europeană îl va prezenta până la sfârşitul acestui an.

„Părerea noastră este că trebuie mers înainte în ritmul în care s-a proiectat și o să vedem, dar este clar că se va aștepta și raportul de care vorbiți”, a spus ministrul de Externe, întrebat dacă nu ar fi mai indicată amânarea discuției de la Consiliul JAI din septembrie privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen până după raportul MCV din decembrie.

El a menţionat că mai întâi se va face analiza următorului raport MCV al Comisiei Europene, iar abia apoi, „dacă aceste lucruri sunt realizate”, se va lua o decizie privind aderarea la Schengen în două etape, într-un prim pas cu frontierele aeriene, iar apoi cele terestre.

„Nu s-a scos din discuție soluția în două etape (…) Discuțiile care sunt nu au dus în vreun fel la a submina această propunere, care știm bine, este la origine germană, este rezultatul unui compromis între Germania și Franța, soluție promovată la ora respectivă de președinția poloneză. În discuțiile pe care le-am avut, a intrat pe agendă desigur și acest subiect, deci raportul pe MCV și, desigur intrarea în Schengen, care sunt legate de unele state, de altele nu sunt legate foarte strict și urmează ca în continuare să se ia notă de raportul pe MCV, să se observe acțiunile Guvernului român și, nu omit să spun imediat, am subliniat și aici că, în ceea ce privește Guvernul român, va aplica ceea ce se recomandă în raportul pe MCV, încât, dacă și aceste lucruri sunt realizate, avem a doua mare premisă pentru ceea ce am spus și anume sentimentul profund că se va face un pas”, a declarat Andrei Marga.

Ministrul de Externe, Andrei Marga, a declarat, sâmbătă, la Realitatea TV, că are „sentimentul lăuntric” că România va adera la spaţiul Schengen parţial în această toamnă, existând sprijinul Franţei, însă decizia se va lua în funcţie de organizarea referendumului.

Marga a precizat într-o emisiune că în privinţa raportului CE privind MCV sunt multe ţări membre UE care „leagă” acest raport de aderarea la spaţiul Schengen.

Te-ar mai putea interesa și
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate pentru posturile de miniștri
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate ...
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că noul Executiv care este pe cale să se formeze va fi "un guvern pe patru ani". El nu a dorit să ofere punctual detalii despre lista miniştrilor pe......
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka, care au deschis primele magazine în luna iunie, la București, continuă expansiunea pe plan local ...
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a declinat propunerea de a candida la președinție.
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea ...