Marga le-a scris omologilor din UE ca să le explice situația politică din România

Ministrul Afacerilor Externe, Andrei Marga, le-a scris omologilor din statele membre UE o scrisoare cu privire la situația politică din România, în care sunt descrise circumstanțele care au condus la recentele decizii ale Parlamentului.
Economica.net - vin, 06 iul. 2012, 04:39
Marga le-a scris omologilor din UE ca să le explice situația politică din România

„Scrisoarea ministrului de Externe Andrei Marga, asumată în calitate de membru al guvernului susţinut de actuala majoritate parlamentară, se înscrie în această logică. Ea cuprinde o analiză a contextului politic din această etapă a vieţii politice din România în care sunt descrise circumstanţele care au condus la recentele decizii ale Parlamentului”, se arată într-o precizare a MAE remisă, njoi seară, agenţiei MEDIAFAX.

Potrivit MAE, „în spiritul strânsei colaborări între statele europene, guvernele acestora se informează reciproc pe subiecte de interes, inclusiv referitor la evoluţiile politice interne”.

De asemenea, în precizarea MAE despre scrisoarea ministrului Marga se arată că această practică a informării reciproce între guvernele statelor membre UE „este menită să ofere detalii privind funcţionarea instituţiilor chemate să gestioneze acţiuni politice complexe, cum ar fi instalarea unui nou executiv, astfel încât să fie asigurată continuitatea şi predictibilitatea demersurilor de politica externă”.

Ministrul Marga a transmis marți seară, pe 3 iulie, o declarație de presă în care afirma că „recentele evoluţii de pe scena politică din România sunt expresia exerciţiului democratic parlamentar şi nu fac decât să readucă funcţionarea instituţiilor reprezentative ale statului de drept în parametri constituţionali”.

„Aceste evoluţii au loc înăuntrul funcţionării democratice a Parlamentului. Pe parcursul dezbaterilor politice nu a fost pusă în discuţie independenţa instituţiilor, ci au fost aplicate litera şi spiritul legii specifice pentru astfel de situaţii. Este vorba despre stabilirea legăturii directe dintre noua majoritate parlamentară şi structura de conducere a celor două camere ale Parlamentului, aşa cum prevăd regulamentele acestora”, afirma şeful diplomației în declaraţia de presă remisă marţi seară agenţiei MEDIAFAX.

„Configuraţia politică din Senat şi Camera Deputaţilor a stat la baza instalării noului Executiv, astfel că era firesc ca această nouă distribuţie a reprezentării politice în forul legislativ să îşi găsească o reflectare şi în conducerea Parlamentului”, a argumentat ministrul Marga.

Totodată, el a subliniat că „independenţa Justiţiei nu a fost şi nu este pusă în vreun fel sub semnul întrebării”.

„De asemenea, actuala coaliţie guvernamentală nu şi-a propus să afecteze în vreun fel funcţionarea Curţii Constituţionale sau să-i revoce pe membrii acesteia”, a afirmat ministrul de Externe.

El a menţionat că „România rămâne profund ataşată valorilor democratice care stau la baza apartenenţei noastre la Uniunea Europeană şi NATO”.

„Democraţia româneasca este suficient de matură pentru a gestiona cu responsabilitate şi înţelepciune probleme inerente procesului de raportare la o realitate politică dinamică”, a concluzionat Marga în declaraţia sa de presă.

Ambasadele la București și diplomațiile mai multor state membre UE au precizat public că urmăresc cu mare atenție ultimele evoluții politice din România.

Ambasada Germaniei la Bucureşti, reprezentată de Andreas von Mettenheim a precizat, pentru „Gândul”, că Guvernul german este atent la evoluţiile de pe scena politică din România. Ambasada atrage atenţia că partidele şi instituţiile politice trebuie să acţioneze democratic indiferent de contextul politic tumultos.

De asemenea, un purtător de cuvânt al MAE francez a afirmat joi că „toate statele membre ale Uniunii Europene (UE) sunt obligate să respecte atât valorile democratice şi statul de drept, cât şi echilibrul puterilor în cadrul instituţiilor lor”.

„România operează într-o perioadă de incertitudine pe plan european. Este important pentru politicienii români să menţină credibilitatea statului român pe pieţele financiare şi să asigure respectarea statului de drept”, a spus joi și ambasadorul britanic la București, Martin Harris, într-o discuţie cu „Ziarul Financiar”.

Ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, s-a declarat marți „profund preocupat de orice încercare de ameninţare a independenţei instituţiilor democratice”, menţionând că „manipularea sau ameninţările” la adresa instituţiilor vor fi motiv de îngrijorare pentru Guvernul SUA.

„Sunt profund preocupat de orice încercare de ameninţare a independenţei instituţiilor democratice din Romania. Manipularea sau ameninţările la adresa instituţiilor dumneavoastră, în special a instanţelor judecătoreşti, nu vor reprezenta un motiv de îngrijorare doar pentru guvernul american, ci şi pentru modul în care România este percepută pe pieţele financiare. În Statele Unite am trecut printr-o experienţă nefericită când preşedintele Roosevelt a încercat să modifice componenta Curţii Supreme de Justiţie pentru a-şi numi numai apropiaţii săi, fiind nemulţumit de unele decizii luate de Curtea Supremă”, a afirmat Gitenstein, într-un comunicat remis agenţiei MEDIAFAX.

Te-ar mai putea interesa și
Prețul spot al energiei electrice mai și scade. Ieftinire de 16% în decembrie, prețul anului 2024 e aproape identic cu cel din 2023
Prețul spot al energiei electrice mai și scade. Ieftinire de 16% în decembrie, prețul anului 2024 e aproape identic cu ...
Prețul mediu al pieței pentru ziua următoare (PZU), a scăzut cu 16% față de luna precedentă, în care crescuse însă exploziv. Dar tot este mare....
Pakistan începe construcţia unui „mega-reactor” nuclear de concepţie chineză, cu o capacitate de producţie de 1.200 MWşi care va costa 4,8 miliarde de dolari
Pakistan începe construcţia unui „mega-reactor” nuclear de concepţie chineză, cu o capacitate de producţie ...
Pakistan a demarat construcţia unui nou reactor nuclear, de concepţie chineză, care va putea să producă 1.200 de megawaţi ...
Confederația Antreprenorilor și Investitorilor din România (CAIR): Ordonanța-trenuleț nu va aduce rezultatele aşteptate dacă nu se stimulează economia
Confederația Antreprenorilor și Investitorilor din România (CAIR): Ordonanța-trenuleț nu va aduce rezultatele aşteptate ...
Confederația Antreprenorilor și Investitorilor din Român (CAIR) atrage atenția că ordonanța austerității nu va aduce ...
Petrol România -Producţia de ţiţei a scăzut cu 3,9% în primele 10 luni din 2024. Importurile au crescut cu 4,9%
Petrol România -Producţia de ţiţei a scăzut cu 3,9% în primele 10 luni din 2024. Importurile au crescut cu 4,9%
România a produs, în primele zece luni din 2024, o cantitate de ţiţei de 2,246 milioane de tone echivalent petrol (tep), ...