„Până la această oră nu s-a modificat nimic din calendarul intrării României şi Bulgariei în Schengen. (…) Nu există nicio schimbare în calendarul intrării în Schengen, ceea ce înseamnă octombrie 2012 cu frontiera maritimă şi cu frontiera aeriană şi în martie 2013 cu frontiera terestră. Până la această oră, iniţiatorii acestei soluţii în două etape şi anume Franţa şi Germania nu au comunicat în vreun fel că şi-au schimbat optica. Deci principalii actori ai acestei soluţii pe care noi o susţinem au rămas până la această oră la această soluţie”, a afirmat la TVR Info Andrei Marga.
El a susţinut că şi Olanda este în favoarea aderării României la Schengen în două etape şi că nu s-a schimbat această poziţie. „În urma ultimelor discuţii avute chiar cu nivele înalte ale politicii olandeze este foarte clar că se vor examina factual, corect paşii făcuţi de România pentru pregătirea intrării în Schengen. Olanda va ţine cont de opinia Comisiei, care este raportul MCV, dar până la această oră nu există din partea olandeză o modificare a acestei poziţii, care este legată de poziţia pe care au formulat-o Germania şi Franţa. Aşa cum arată lucrurile în Olanda de astăzi, aşa cum şi noi am analizat cu toată luciditatea, aşa cum ne-au comunicat de multe ori reprezentanţii Olandei, lucrurile înaintează în manieră pozitivă şi până la această oră nu este o modificare a poziţiei favorabile soluţiei în două trepte cu aplicare în octombrie 2012, respectiv pentru frontiera terestră cu aplicare în martie 2013”, a precizat ministrul de Externe.
El a afirmat că raportul MCV nu trage neapărat în jos România, ci este o discuţie pe acest subiect. „Angajamentul este să aplicăm ceea ce este acolo, cele 11 puncte şi atunci nu sunt raţiuni să tragă în jos”, a susţinut ministrul.
Marga a apreciat că România este pregătită din punct de vedere tehnic să adere la Schengen, arătând că în cazul în care vor conta faptele ţara noastră se califică pentru aderarea la spaţiul de liberă circulaţie.
El a punctat că inaugurarea Centrului de Comandă şi Control al Sistemului Integrat de Securitate a Frontierei reprezintă o probă suplimentară din partea României.