Maria Drăgulin, director Hilton Garden Inn: Circa 25% din venituri vor proveni din organizarea de conferinţe

Hilton Garden Inn, cel mai nou hotel de patru stele din Capitală s-a deschis înainte de Crăciun. Este primul hotel deschis sub acest brand în România şi singurul de lanţ din centrul vechi al Bucureştiului. Maria Drăgulin, directorul general al hotelului se aşteaptă la un grad de ocupare de 70% în primul an, iar organizarea de conferinţe va genera 25% din venituri. 
Andrada Ghira - mar, 06 feb. 2018, 22:14
Maria Drăgulin, director Hilton Garden Inn: Circa 25% din venituri vor proveni din organizarea de conferinţe

La doi ani de la începerea lucrărilor de reabiltiare, lituanienii de la Apex Alliance au deschis primul hotel Hilton Garden Inn din România, cu 210 camere şi cinci săli de conferinţe, înainte de Crăciun. A fost o deschidere numită soft-opening, folosită de hotelieri atunci când inaugurarea are loc în perioade cu mai puţini turişti, pentru a testa serviciile şi funcţionalitatea echipamentelor. 

„Investitorii lituanieni au analizat foarte bine inainte de a lua decizia să investească şi şi-au dat seamă ca este loc. Sunt intersaţi să mai deschidă şi alte proprietăţi, în România, cu siguranţă în Bucureşti”, a declarat într-un interviu pentru ECONOMICA.NET, Maria Drăgulin (foto), directorul general al hotelului. 

Iar despre renovarea şi consoldiarea unei clădiri istorice spune că nu a fost uşoară, iar procesul este unul destul de complex şi complicat. „Ca şi proprietar de hotel, trebuie să respecţi rigurozităţile brandului, dar treuie să ţii cont şi de cerinţele locale şi atunci trebuie să existe un echilibru între cele două”, completează Drăgulin. 

Despre trecerea la un hotel amplasat lângă aeroportul din Otopeni (nr. Vienna House Easy Airport Bucharest), la unul din centrul vechi, Maria Drăgulin spune că direferenţele nu sunt foarte mari, însă diferenţa este dată de durata sejururilor.

„În hotelul de centru, durata sejurului este mai lungă. Dacă la un hotel de aeroport am constatat că durata sejurului este de o noapte, 1,2, aici pot fi chiar şi 1,8, două nopţi”, completează directorul hotelului. 

70% clienţi de business 

La nici două luni de la deschidere, vineri după-masa, canapelele din lobby-ul luminos al hotelului erau ocupate de oaspeţi, iar taxiurile opresc acum mai des în faţa clădirii. 

Peste două milioane de turişti au venit anul trecut la Bucureşti, arată datele Institutului Naţional de Statistică, iar numărul lor creşte de la an la an. În plus, potenţial de atragere îl au şi evenimentele şi concertele organizate în Capitală, cele mai importante fiind Festivalul George Enescu din 2019, dar şi meciurile Euro 2020 care se vor disputa pe Arena Naţională. 

Populat cu restaurante, cafenele şi magazine, centrul vechi este unul dintre locurile care atrag turiştii străini. Mai e loc de hoteluri? Maria Drăgulin spune că da. „Trendul este crescător de la an la an, este evident că este o cerere mai mare decât oferta, evident că sunt şi perioade în care sezonul scade şi toată lumea suferă în lipsa oaspeţilor, dar trendul este crescător. Şi nu vorbesc numai în centru, vorbesc şi de zonele limitrofe”. 

Din turiştii care se vor caza anul acesta la cel mai nou hotel din Capitală, 70% vor fi clienţii de business, iar restul cei care vin în vacanţă. 

„Cred că vom avea turişti români şi pe cororate, dar şi pe parte de turism, pentru că toate companiile mari, globale, au şi la noi în ţară reprezentanţi, şi atunci e păcat să credem că nu vor fi şi români. Din experienţa mea, pot să spun românii vor reprezenta  cam 65% din ambele categorii”, mai spune directorul hotelului. 

În plus, o altă categorie de venit inlcusă în bugetul pentru acest an este cel destinat conferinţelor. Cu cinci săli disponibile, unde în cea mai mare se pot acomoda 170 de persoane, veniturile din partea de conferinţe va genera între 20 şi 25% din veniturile totale, estimează directorul Hilton Garden Inn. 

„Hilton Garden Inn este un produs care satisface nevoile unui client de business, care are nevoie de un serviciu rapid, de calitate. Avem şi câteva servicii pe care nu le întâlnim la alte hoteluri, nici măcar la brandurile din familia Hilton, cum ar fi magazinul cu produse la discreţia clientului, care se pot încărca pe cameră. Avem şi un serviciu de self-service laundry, adică oaspeţii noştri nu sunt captivi doar de serviciile contra cost pe care le oferim pentru serviciile de spălătorie şi curăţenie, ci pot să se folosească de maşinile noastre profesionale. Practic, clientul vine cu propriul detergent sau dacă doreşte poate cumpăra de la noi”, mai spune Drăgulin.

Preţul promoţional la deschidere a fost de 79 de euro, iar pentru acest an este bugetat un tarif mediu de 72 de euro. 

„Forţa de muncă nu mai este cea de acum mulţi ani”

O provocare pentru companii este găsirea forţei de muncă calificate. Construcţiile şi industria se confruntă cu această problemă, dar nu a ocolit nici domeniul ospitalităţii. În prezent, hotelul are 72 de angajaţi, dar încă se caută personal pentru recepţie, cameriste şi ospătari. Pentru Maria Drăgulin, Hilton Garden Inn este a treia deschidere de hotel la care a participat. De fiecare dată însă, din diferite funcţii. 

„Dacă vorbim de acum 20 şi ceva de ani, era mult mai uşor să găseşti oameni pentru recepţie şi cameriste. Dacă vorbim de 2006, cand am deschis Novotel, vorbim de iarăşi de o varietate destul de în regulă pentru a alege personal. 2017 nu a fost un an uşor. Am constatat că forţa de munca nu mai este cea de acum mulţi ani”, spune directorul hotelului. 

Deşi nu i-a fost greu să găsească oameni pentru posturile manageriale, a fost ceva mai dificil în a atrage personal pentru recepţie sau cameriste, şi asta pentru că pretenţiile financiare au crescut, iar cei calificaţi s-au orientat spre locuri de muncă din alte ţări. Despre nivelul salariilor, Drăgulin spune că acestea sunt în linie cu piaţa, iar în unele departamente salariile sunt uşor sensibil peste nivelul pieţei. 

Investiţie de 22 de milioane de euro 

Luat la pas de turişti şi locuitori, centrul vechi al Bucureştiului este un mozaic din care lipsesc mai multe piese. Clădiri construite acum mai bine de 100 de ani, zac astăzi în ruină. Lângă ele, baruri, restaurante, magazine.

       O clădire care a stat închisă ani de zile este şi cea în care s-a deschis hotelul Hilton Garden Inn. Lucrările de reabilitare la una dintre cele mai vechi clădiri din centrul istoric al Bucureştiului, de pe strada Doamnei nr. 12, au fost demarate în decembrie 2015 de Apex Alliance, care a investit 22 de milioane de euro. 

      Construită în 1886, clădirea care a fost pe rând Palatul Asigurării Naţionale şi Ministerul de Comerţ, iar în 1992 a fost cumpărată de omul de afaceri Ion Ţiriac. Aici a funcţionat pentru câţiva ani sediul Băncii Ţiriac. Ulteriori, clădirea a trecut în portfoliul mai multor proprietari, însă lucrările de punere în circuitul comercial au întârziat să apară. 

 

„Uşor, uşor, clădirile încept să fie renovate. E adevărat că în centrul istoric sunt multe clădiri care necesită refacerea lor imediată. Mai ales iarna aceasta am constatat ca e destul de trist să vezi o clădire super frumoasă şi rest clădiri nereabilitate. În spatele hotelului s-a renovat o altă clădire care arată superb, la fel de bine ca a noastră şi uşor, uşor lucurile se vor mişca”, spune Maria Drăgulin. 

Şerban Sturdza, preşedintele filialei Bucureşti a Ordinului Arhitecţilor din România spune că clădirile se degradează mult mai repede decât viteza autorităţilor de a le consolida. Multe dintre imobilele din centrul vechi figurează pe lista clădirilor pericol public în caz de cutremur. 

„Lucrurile se mişcă, dar se mişcă cu o viteză care este mai mică decât viteza de degradare a clădirilor, pentru că dacă nu ai un ritm alert, cu structuri de zidarie atât de vechi, pur şi simplu măreşti riscul fie pentru seism, fie pentru pericolele legate de prăbuşiri. Noi suntem într-un ţesut urban foarte gingaş; dacă vrem să-l păstrăm, şi cred că e obligatoriu, putem să o facem, dar trebuie să ştim unde dăm banii şi să declanşăm lucrurile. Mă tem că lucrurile astea nu se doresc”, spunea recent Sturdza. 

Consolidarea şi renovarea clădirilor din centrul vechi ar schimba imaginea pe care turiştii, în special cei străini, şi-o formează atunci când vizitează una dintre cele mai populare zone din Bucureşti. 

Te-ar mai putea interesa și
International Workplace Group deschide un centru Spaces în București, în clădirea Vastint Business Garden
International Workplace Group deschide un centru Spaces în București, în clădirea Vastint Business Garden
International Workplace Group, cel mai mare furnizor de soluții de muncă hibridă din lume, cu mărci precum Spaces și Regus, deschide un spațiu de lucru flexibil de ultimă generație în......
Record de gaze naturale exportate de Norvegia în 2024. Previziunile sunt că livrările vor rămâne la niveluri asemănătoare și în anii următori
Record de gaze naturale exportate de Norvegia în 2024. Previziunile sunt că livrările vor rămâne la niveluri asemănătoare ...
Norvegia a exportat o cantitate record de gaze naturale anul trecut, iar volumele ar urma să rămână aproape de acest ...
Airbus rămâne cel mai mare constructor de avioane civile din lume, cu 766 de aeronave comerciale livrate anul trecut
Airbus rămâne cel mai mare constructor de avioane civile din lume, cu 766 de aeronave comerciale livrate anul trecut
Airbus a livrat 766 de aeronave comerciale în 2024 către 86 de clienţi din întreaga lume şi îşi va menţine pentru ...
Curtea de Conturi Europeană critică lipsa prevederilor clare privind intervenţiile asupra preţurilor de pe piața cardurilor din UE
Curtea de Conturi Europeană critică lipsa prevederilor clare privind intervenţiile asupra preţurilor de pe piața cardurilor ...
Abordarea UE în ceea ce priveşte plăţile digitale a făcut ca acestea să devină mai sigure, mai rapide şi mai puţin ...