eSolutions a fost înființată la București, în 2001, de către Marian Sîmpetru și Ionuț Comșa, actuali Managing Partners, alături de alţi doi prieteni, care au plecat din companie între timp. În prezent, portofoliul companiei include zeci de aplicaţii şi produse personalizate, iar printre clienţi se găsesc companii importante din România şi străinătate, precum: Carrefour, Regina Maria, Rewe, Altex, OMV, Orange, Crowne Plaza, Deutsche Telekom şi Renault. În plus, compania are şi o divizie pentru cursuri în IT.
Anul trecut, Qvest, un grup investițional global cu numeroase companii din diferite domenii, a achiziționat jumătate din compania tarent din Germania, care, la rândul ei, deține 50% din eSolutions.
”Pentru moment, tarent este un brand independent și funcționează autonom. Desigur, apartenența la grup creează oportunități de business atât pentru tarent, cât și pentru noi, prin posibilitatea de accesare a unor industrii noi și proiecte complexe. Ne propunem un ritm de creștere mai accentuat prin capitalizarea acestei noi formule de colaborare”, a declarat, într-un interviu pentru Economica,net, Marian Sîmpetru, Managing Partner eSolutions.
Acesta a spus că Germania, ”țara care dă tonul în Europa din punct de vedere economic și al tendințelor”, are un mediu de afaceri conservator, dificil de pătruns de către companiile străine. ”Dacă ne uităm inclusiv la contextul actual al mișcărilor din piața de IT din S.U.A., în funcție de reacția Germaniei, vom ști dacă vom vedea efecte negative sau pozitive în țările europene. În ceea ce privește relațiile de business, Germania este conservatoare și sunt bariere de intrare, de cele mai multe ori fiind nevoie să fii validat de un partener local sau să ai în desfășurare contracte pe plan local”, a explicat Marian Sîmpetru.
Partenerul local din Germania al eSolutions este tarent, un client al companiei care din 2013, care a devenit partener acționar în firmă. Alături de acesta, compania românească a dezvoltat, în timp, numeroase proiecte pe mai multe verticale – retail, tehnologie, automotive etc. În momentul de față, peste 10 companii din Germania au contracte cu eSolutions pentru servicii de consultanță sau dezvoltare software. De altfel, peste 40% din cifra de afaceri este dată de proiectele din această țară.
”Partenerii din Germania apreciază nivelul nostru de specializare, competențele tehnice avansate și faptul că oferim tot pachetul de la consultanță la software development; consider că potențialul nostru de aici vine”, a adăugat Managing Partner-ul eSolutions.
Întrebat cum se compară piața de IT din România cu cea din Germania în ceea ce privește nevoile de business și recrutarea de talente, Marian Sîmpetru a spus că există câteva avantaje pierdute de firmele din România care activează și pe piața din Germania. Unul dintre ele este faptul că diferența dintre costurile cu resursa umană pe cele două piețe a scăzut considerabil, iar cea de-a doua are legătură cu timpul necesar pentru recrutarea unei echipe de specialiști dedicată.
”Decalajul [dintre salarii] s-a redus pentru că noi, ca industrie locală, am crescut la nivelul costurilor cu oamenii și, automat, la nivelul ofertării către alte teritorii, în special pe fondul solicitării unor specializări acoperite parțial versus nevoia de business din anumite țări. Un exemplu bun este în privința specialiștilor de big data. Diferența de costuri variază, însă, în funcție de complexitatea proiectelor, de nivelul de experiență al oamenilor din proiecte sau de nișa în care se derulează.
În plus, dacă în Germania o echipă ar putea fi recrutată în 3-4 luni, acum și în România, timpul a crescut de la sub o lună acum câțiva ani, la o perioadă considerabil mai mare. Ne apropiem de Germania. În funcție de gradul de specializare, procesul de recrutare poate dura până la trei luni”, a explicat antreprenorul.
Marian Sîmpetru identifică resursa umană ca factor limitativ pentru dezvoltare, găsirea și atragerea specialiștilor IT cu un nivel ridicat de senioritate fiind o provocare pentru companie. ”În continuare, domeniul nostru este foarte ofertant din punct de vedere al dezvoltării, dar în același timp și cu o cerere de specialiști neacoperită pe anumite specializări”. Specializările cele mai dificil de recrutat sunt, potrivit lui Sîmpetru, specialiștii în big data și în limbajul de programare Go, care nu a avut o adopție prea mare în România, și, prin urmare, există puțini specialiști pe piață.
În prezent, echipa companiei numără aproximativ 130 de persoane, iar procesul de recrutare continuă. ”Suntem în continuare interesați de a aduce alături de noi colegi talentați alături de care să dezvoltăm ariile noastre de servicii specializate. Pe măsură ce dezvoltăm business-ul, ne concentrăm eforturile de recrutare în special pentru roluri cu un nivel ridicat de senioritate. Căutăm specialiști pe zona de dezvoltare back-end (Java), DevOps sau data engineering”.
Pe de altă parte, echipa de specialiști DevOps, pentru care recrutează în continuare, s-a triplat în ultimii 3 ani, ca urmare a adopției accelerate a cloud-ului de către companiile din România în anii de după pandemie.
”Fie că vorbim de telemuncă, de relația cu administrațiile publice sau de cumpărăturile online, toate acestea au venit cu nevoia dezvoltării unor sisteme scalabile și sigure, care să susțină noile fluxuri de date cărora infrastructurile de atunci nu le mai făceau față”.
Pe viitor, antreprenorul este de părere că tehnologii precum Internet of Things se vor dezvolta în continuare și vor fi disponibile la scară largă, susținând automatizarea proceselor – ”zonă care va cunoaște o dezvoltare fără precedent în anii următori”.
”Asistăm la o revoluție a inteligenței artificiale. Marii jucători lansează încontinuu produse care integrează astfel de algoritmi, transformând fundamental experiențele. Observăm că se dezvoltă major și tehnologiile suport pentru AI – atât din zona de big data, cât și pe infrastructură, arhitecturi. Trend-ul ne arată că tehnologiile de big data și adopția majoră de cloud merg mână în mână deoarece implementările tradiționale nu funcționează întotdeauna și, astfel, devin prioritare aplicațiile digital first pentru că rezolvă rapid nevoia de actualizări frecvente, procese automate, prin practici specifice companiilor cloud-native”.
Anul trecut, compania a obținut afaceri de 6,5 milioane de euro, o creștere de 30% față de anul precedent. Pentru anul 2023, antreprenorul mizează pe un avans de peste 20% al business-ului.
”Ne dorim să punem accent pe dezvoltarea de proiecte end-to-end, în care acoperim de la zona de analiză, consultanță, design de arhitectură și implementarea soluțiilor, cu echipe complete, dedicate. O a doua direcție, care vine în special datorită creșterii cererii din piață, este aceea a serviciilor specializate de tipul consultanță tehnică sau consultanță de agile management”, a completat reprezentantul eSolutions.