Proiectul de lege privind distribuţia în asigurări care va transpune în România prevederile directivei 97/2016 stabileşte noi reguli de vânzare a poliţelor de asigurare. Potrivit acestuia, băncile comerciale vor putea deveni intermediari principali în asigurări cu autorizarea ASF, iar agenţiile de turism, dealerii auto, IFN şi firmele de rent a car intermediari secundari auxiliari. Toţi vor putea vinde asigurări în condiţii similare cu cele ale brokerilor de asigurare.
La proiectul de lege lansat în dezbatere publică de către ASF, brokerii de asigurare au venit cu o cerere de modificare: majorarea excepţiei până la care intermediarii auxiliari pot încheia poliţe de asigurare fără să aibă nevoie de autorizare din partea autorităţii de supraveghere şi reglementare.
Conform proiectului de lege, un produs de asigurare emis de o societate de asigurări va fi vândut ca şi până acum prin angajaţii proprii şi prin intermediari. Noutatea apare de la acest nivel încolo: intermediari în asigurări erau până acum doar brokerii de asigurare. După intrarea în vigoare a legii vor exista două categorii de intermediari: principali şi secundari.
Dacă la principali avem băncile şi brokerii, la intermediarii auxiliari vor fi agenţiile de turism, IFN-urile, dealerii auto şi firmele de rent a car. Intemediarii auxiliari nu vor avea nevoie de autorizarea sau avizarea ASF dacă asigurarea vândută de aceste categorii este complementară bunului oferit de un furnizor sau serviciului oferit de un prestator.
Mai exact, agenţia de turism poate vinde asigurare de călătorie şi asigurare medicală fără avizul ASF, dacă poliţa este emisă pe o o perioadă de sub trei luni, iar valoarea primei plătite nu depăşeşte 200 de euro.
La fel, în cazul unui dealer auto, de exemplu, vânzarea de poliţe CASCO sau RCA va fi posibilă fără avizarea ASF dacă valoarea poliţei emise pe un an de zile nu depăşeşte 600 de euro.
Solicitarea brokerilor este ca această limitare de 600 de euro, în cazul brokerilor să fie coborâtă la 100 de euro. Motivaţia stă în faptul că, la acest nivel al primei auto, un dealer auto mare, gen Porsche de exemplu, ar putea face asigurări pentru orice maşină din parcul auto fără a mai avea nevoie de brokerii auto. Bineînţeles fără să fie autorizat sau supus reglementărilor impuse de ASF. După cum spun surse din piaţă, Autoritatea ar fi rămas pe poziţii precizând că aşa scrie în Directivă.
„În condiţile în care consumul de asigurări pe cap de locuitor în România este de 100 euro, iar consumul mediu este de 137 euro, apreciem drept o anomalie a permite intermediarilor secundari auxiliari să încaseze prime de asigurare de până în 600 euro, dacă aceste poliţe sunt auxiliare produselor sau serviciilor comercializate în baza obiectului lor principal de activitate”, explică reprezentanţii Patronatului Român al Brokerilor de Asigurare Reasigurare.
Legea ar trebui să intre în vigoare în februarie 2018, după ce va fi votată în parlament şi promulgată de preşedinte. Implementarea efectivă a ei ar trebui finalizată în termen de un an de la data intrării în vigoare. Aşa cum spun unii jucători din piaţă, IDD va revoluţiona sistemul de distribuţie al asigurărilor, putând conduce la o creştere a pieţei. Ultimele informaţii indică faptul că ASF nu va modifica această limită în lege dar va avea grijă ca în legislaţia secundară statutul intermediarilor auxiliari să fie foarte bine stabilit şi reglementat.
În 2016, piaţa locală de asigurări s-a situat la 2,2 miliarde euro, în creştere cu 10% faţă de 2015, din care asigurările auto – 1,33 miliarde lei. Asigurările de viaţă reprezintă în Romania numai 18 % din totalul primelor brute subscrise, restul fiind asigurările „non-life”. Segmentul non-life este preponderent auto (74%), dominat de segmentul RCA – în 2016 a crescut cu aproximativ 26% faţă de anul anterior. În total, pe piaţa din România activează circa 440 de brokeri de asigurări, dar primii 20 controlează aproximativ 95% din piaţă.