EAM este pe cale de a deveni primul administrator de fonduri mutuale care atrage mari investitori străini instituţionali, inclusiv fonduri de investiţii şi fonduri de pensii.
„Primim tot mai multe solicitări de la investitori instituţionali străini de prezentare a fondurilor mutuale pe care le administrăm, cel mai interesant pentru marii investitori străini fiind BCR Obligaţiuni“, a declarat Dragoş Neacşu, preşedintele executiv al Erste Asset Management România (EAM).
BCR Obligaţiuni administrează active nete de peste 4 miliarde de lei pentru aproape 104.000 de investitori.
Este al doilea cel mai mare fond deschis de investiţii (mutual) din Europa Centrală şi de Est. Ca urmare a dimensiunii sale şi a istoricului performanţelor sale, fondul a atras atenţia a mai mult de 10 investitori instituţionali internaţionali, iar EAM speră ca, până la sfârşitul anului, să atragă câteva zeci de milioane de euro de la aceştia, potrivit răspunsului dat de oficialul companiei la o întrebare a ECONOMICA.NET.
„Fondul îndeplineşte acum toate criteriile pentru a atrage atenţia marilor investitori: o dimensiune confortabilă pentru a putea primi subscrieri consistente, de ordinul a milioane sau zeci de milioane de euro, are un istoric al performanţelor de minim cinci ani şi are un istoric convingător al administratorului“, a spus Dragoş Neacşu.
Pentru marii investitori nu este eficient să investească mai puţin de câteva milioane de euro şi de aceea caută ţinte de investiţii mari, cu lichiditate mare, în care să poată intra şi ieşi uşor cu sume mari, explică oficialul citat.
Investitorii instituţionali care au intrat în discuţii cu oficialii EAM provin „din ţările nordice, spaţiul iberic, spaţiul francofon şi din cel german şi ar putea investi şi în celelalte fonduri administrate de aceasta, inclusiv în fondul de acţiuni BCR Expert, în cadrul expunerii pe riscul românesc“, a adăugat preşedintele EAM.
Erste Asset Management România este liderul pieţei de administrare a investiţiilor, incluzând aici şi societăţile de investiţii financiare (celebrele SIF-uri de la Bursă), cu active nete în gestiune de peste 4,06 miliarde de lei la 28 februarie, ceea ce înseamnă o cotă de piaţă de 23,35% dintr-o piaţă de peste 17,39 miliarde de lei.