Marii producători auto şi-ar putea muta directorii din Londra în Bucureşti, Sofia sau Budapesta
Ştirea vine după ce Ministerul Afacerilor Externe din Japonia a adresat un memoriu autorităţilor britanice în care şi-a exprimat îngrijorarea privind impactul Brexitului asupra producătorilor auto, care ar putea fi obligaţi să plătească taxe şi în Uniunea Europeană şi în Marea Britanie.
Renault, Daimler, Audi şi Jaguar sunt printre companiile care şi-au anunţat noi operaţiuni în Europa de Est sau deja şi-au înfiinţat fabrici aici.
Pentru unele companii auto, Marea Britanie nu mai este atractivă ca bază pe termen lung pentru operaţiunile lor europene de nivel înalt, dacă pot găsi condiţii adecvate în altă parte, a apreciat Frank Smeekes, partener în cadrul DHR. Acesta a subliniat că deşi nu va fi o transformare peste noapte, această tendinţă ar putea creşte în următorii doi ani în rândul producătorilor şi a furnizorilor auto, deoarece ei caută să maximizeze capitalul intelectual şi să-şi consolideze operaţiunile reducând numărul locaţiilor şi ţinând sub control costurile.
Deşi salariile directorilor vor rămâne cu 40% mai scăzute, ei ar putea fi tentaţi să se mute în afara Marii Britanii, în condiţiile în care nivelul chiriilor în Bulgaria sunt cu 86% mai scăzute decât în Londra.
Companiile auto vor trebui să investească timp şi resurse în relocare, atrăgând şi păstrând candidaţii adecvaţi. Dacă actualii directori ai producătorilor auto nu sunt dispuşi să se mute în afara Regatului Unit, concurenţa pentru talentele locale sau către cele mai mobile se va intensifica, a afirmat Frank Smeekes.
Cel mai mare producător auto din SUA, General Motors, a estimat recent că ar putea fi nevoit să scadă costurile în Europa pentru a contracara pierderile potenţiale de până la 400 milioane de dolari create de decizia Marii Britanii de a ieşi din Uniunea Europeană, decizie care a dus la deprecierea lirei în raport cu moneda euro, ceea ce a făcut mai scumpe componentele importate în Marea Britanie din Europa.
Analiştii de la LMC Automotive estimează că General Motors este cel mai probabil producător auto care va opri producţia în Marea Britanie din cauza creşterii costurilor. Modelele Opel Astra şi Opel Sports Tourer, care sunt produse la uzina Ellesmere Port din Marea Britanie, folosesc motoare produse la uzine din Europa continentală.
Pe lângă uzina de la Ellesmere Port, General Motors mai are o uzină la Luton, Anglia, unde este produs van-ul Vivaro, la Zaragoza (Spania), Ruesselsheim şi Eisenach (Germania) şi Gliwice (Polonia).
Viitoarele decizii de investiţii privind cea mai mare fabrică auto din Marea Britanie vor depinde de condiţiile referitoare la taxele vamale, comerţ şi circulaţia liberă a bunurilor din acordul ce va fi încheiat cu UE în urma Brexitului, afirma recent şi directorul general al alianţei Renault-Nissan, Carlos Ghosn.
Ghosn a declarat că este destul de optimist în privinţa faptului că Marea Britanie va fi un important partener al UE, în ciuda votului pentru ieşirea ţării din Uniunea Europeană (Brexit).
Nissan încă nu este pregătită să adopte decizii în privinţa planurilor pentru fabrica sa din Sunderland, care are 6.700 de angajaţi. Investiţiile la Sunderland vor depinde de rezultatul discuţiilor dintre Marea Britanie şi UE privind Brexitul, a adăugat şeful alianţei Renault-Nissan.
Ghosn a descris uzina Nissan din Sunderland drept o ‘fabrică europeană cu sediul în Marea Britanie’, deoarece majoritatea produselor sale este exportată în Europa. Anul trecut, au fost produse aici 500.000 de vehicule, fiind cea mai mare fabrică auto din Marea Britanie, conform Nissan.
Nu există dubii că preţurile pentru Renault şi alte maşini produse în Europa şi vândute în Marea Britanie vor creşte din cauza deprecierii lirei sterline. Totuşi, preţurile finale vor fi determinate după stabilizarea lirei sterline, a apreciat Carlos Ghosn. Acesta se aşteaptă la un declin al economiei britanice ‘nu pentru că ar fi ceva în neregulă cu Marea Britanie, ci pentru că pieţele urăsc incertitudinea’.
În martie, Nissan a anunţat că va investi 22 de milioane de lire sterline pentru modificarea celei de-a doua linii de producţie de la uzina din Sunderland, pentru a accepta orice vehicul produs pe platforma Renault-Nissan. Modificarea va permite producerea a încă 40.000 de vehicule Qashqai, cel mai bine vândut model al companiei nipone.
Vânzările de maşini noi în Marea Britanie, a doua mare piaţă auto din UE, au crescut în primele şapte luni din acest an cu 2,8%, la 1.599.159 unităţi. În topul celor mai bine vândute modele se află Ford Fiesta, Vauxhall Corsa, Ford Focus, Volkswagen Golf şi Nissan Qashqai.
Renault şi Nissan au un parteneriat din 1999, conform căruia Renault deţine 44,3% din acţiunile Nissan, în timp ce Nissan controlează un pachet de 15% din acţiunile Renault.
Compania Dacia a fost preluată de Renault în anul 1999. Relansată în 2004 cu modelul Logan, Dacia a devenit un jucător de notorietate pe piaţa auto europeană.