Marii producători de lactate anunţă că se aliază pentru a reduce emisiile de metan

Şase dintre cele mai mari companii de lactate din lume vor începe în curând să dezvăluie care sunt emisiile lor de metan, în cadrul unei noi alianţe globale anunţată marţi cu prilejul conferinţei ONU privind schimbările climatice (COP28) de la Dubai, transmite Reuters.
AGERPRES - mar, 05 dec. 2023, 14:39
Marii producători de lactate anunţă că se aliază pentru a reduce emisiile de metan

Efectivele de animale sunt responsabile pentru aproximativ 30% dintre emisiile globale de metan din surse precum bălegarul şi râgâitul vacilor, potrivit Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite (FAO).

Cele şase companii membre ale Dairy Methane Action Alliance (Danone, Bel Group, General Mills, Lactalis USA, Kraft Heinz şi Nestle) vor începe să dezvăluie care sunt emisiile lor de metan de la mijlocul lui 2024 şi vor elabora planuri de acţiuni în domeniul metanului până la finele anului următor.

Metanul este un gaz cu efect de seră puternic, devansat doar de dioxidul de carbon din punctul de vedere al contribuţiei globale la schimbările climatice. Potrivit US Environmental Protection Agency, metanul este responsabil pentru aproximativ o treime din încălzirea climatică actuală.

Reducerea emisiilor de metan din sectorul lactatelor înseamnă furnizarea de sprijin tehnic şi financiar fermierilor din întreaga lume, pentru ca aceştia să experimenteze posibile soluţii, precum aditivi alimentari, a subliniat Chris Adamo, vicepreşedinte pentru guvernanţă şi afaceri publice la Danone.

„Nu există o soluţie magică. Trebuie să ne uităm la întreg spectrul de opţiuni diferite pentru ferme din geografii diferite”, a spus Chris Adamo.

Grupul francez Danone a promis în acest an că îşi va reduce emisiile de metan din lanţul de aprovizionare cu lapte proaspăt cu 30% până în 2030.

Companiile care fac parte din noua alianţă nu trebuie să promită că îşi vor reduce emisiile de metan cu o cifră concretă, dar o mai bună măsurare şi raportare sunt instrumente cruciale pentru ca ulterior companiile să îşi reducă emisiile, a precizat Katie Anderson, director la Environmental Defense Fund.

„Asta va duce la creşterea responsabilităţii”, a apreciat Anderson.

La nivel mondial, producţia de alimente este responsabilă pentru o treime din emisiile globale de gaze cu efect de seră.

Liderii ediţiei din acest an a conferinţei COP28 au promis că summitul va include şi acţiuni cu privire la emisiile sectorului alimentar.

Te-ar mai putea interesa și
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect direct al taxelor introduse din 2023
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale de sănătate, a încheiat primele zece luni ale acestui an cu deficit de......
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook, deţinută de compania americană Meta, a restricţionat capacitatea mass-media care operează în teritoriile ...
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a aprobat miercuri, prin hotărâre, declanşarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, ...
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Centrul american pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) a anunţat miercuri că un pacient a fost spitalizat din cauza ...