Marijuana legalizată în SUA rămâne o afacere respinsă de bănci, posibilă doar cu bani cash
Astfel, afacerile legale cu marijuana se derulează aproape în totalitate pe bază de bani cash, deoarece drogul este încă ilegal conform legislaţiei federale a substanţelor controlate, adoptată în 1970, potrivit New York Times.
Totuşi, 20 de state şi Districtul Columbia au legalizat consumul de marijuana, majoritatea în scop medical, Colorado şi Washington în scop recreativ.
Astfel majoritatea băncilor, inclusiv cele mai mici, evită să presteze servicii în relaţia cu firmele şi companiile care fac comerţ cu marijuana. Băncile se tem în principal de amenzi şi alte forme de sancţiuni băneşti pentru încălcarea legislaţiei care interzice spălarea de bani sau a altor reglementări federale.
„Bankingul este cea mai urgentă problemă cu care se confruntă astăzi industria canabisului legal. Plimbarea unor asemenea sume de bani în afara sistemului bancar nu este sigură şi nu este în interesul nimănui. Legislaţia federală trebuie armonizată cu legile statale”, a declarat pentru New York Times Aaron Smith, directorul Asociaţiei Naţionale a Industriei Canabisului, cu sediul la Washington.
Accesul limitat şi dificil la servicii bancare a generat probleme specifice pentru firmele din domeniu. Angajaţii sunt plătiţi la plic, patronii sau contabilii transportă deseori pungi cu sume mari de bani, iar magazinele nu pot accepta plata cu cardul.
În rarele cazuri când interacţionează cu băncile, afaceriştii sunt nevoiţi să invoce false premise şi să ţină banii în borcane cu odorizante pentru a îndepărta mirosul de droguri.
„Transportarea unor asemenea sume de bani este un risc uriaş care mă cam sperie. Mereu mă tem că din următoarea maşină care o să tragă lângă mine o să coboare hoţi. Aşa trebuie să jucăm un fel de joc fără sfârşit: maşini diferite, trasee diferite, date diferite, ore diferite”, comentează Ryan Kunkel, coproprietar a cinci dispensare care vând marijuana pentru uz medicinal în statul Washington.
În lipsa serviciilor bancare, plata taxelor devine dificilă şi riscantă. Kunkel porneşte de la biroul său din Seattle cu peste 50.000 de dolari într-o pungă de hârtie şi, după o călătorie prin traficul aglomerat, livrează banii datoraţi la sucursala locală a Fiscului. După ce a ajuns, număratul banilor durează aproximativ 25 de minute.
Pentru că nu pot accepta carduri bancare, dispensarele şi magazinele de marijuana se confruntă de asemenea cu riscuri semnificative de securitate. Majoritatea proprietarilor au instalat „butoane de urgenţă” în cazul unui jaf, reţele sofisticate de supraveghere video sau senzori de mişcare pentru a detecta eventuale spargeri în afara orelor de lucru.
În Colorado a apărut chiar o companie specializată în protejarea afacerilor cu marijuana, care acoperă inclusiv riscuri legate de transportul drogurilor şi al banilor.
Patronii cu afaceri în domeniu au inventat şi strategii prin care să evite suspiciunile băncilor. Mai multe firme de profil şi-au deschis conturi bancare prin intermediul unor holdinguri paravan. Unii proprietari utilizează pur şi simplu conturi deschise pe persoană fizică.
Multe dispensare şi magazine au instalat bancomate pentru a permite clienţilor să retragă bani pentru a putea plăti.
O altă problemă a comercianţilor legali de marijuana este imposibilitatea de a obţine credite bancare. Astfel, ei sunt nevoiţi să se bazeze pe împrumuturi pe termen scurt de la diverse cunoştinţe, de obicei cu dobânzi mai ridicate faţă de cele din sistem.
Revista de profil High Times încearcă să înfiinţeze un fond de capital privat care să acorde finanţare afacerilor cu marijuana, însă mulţi potenţiali investitori nu au încredere în firme care nu au conturi bancare.
Companiile din domeniu subliniază că accesul la servicii bancare ar creşte transparenţa industriei şi ar permite o reglementare mai adecvată, inclusiv în ceea ce priveşte taxele datorate.
Băncile au cerut de asemenea guvernului federal îndrumări clare privind modul în care ar putea oferi servicii comercianţilor de marijuana.
Departamentele Trezoreriei şi Justiţiei vor să înceapă până la finalul lunii ianuarie discuţii pe marginea unor recomandări privind relaţiile comerciale cu noul sector de activitate economică, au declarat pentru New York Times surse apropiate situaţiei.