Marile bănci din SUA au trecut testele de stres derulate de Fed
„Testele de stres au confirmat că băncile cele mai mari sunt bine capitalizate şi acordă prioritate practicilor solide de planificare de capital,” a precizat vicepreşedintele pentru supervizare al Fed, Randal Quarles, într-un raport al băncii centrale.
Acesta consideră că rezultatele acestor teste demonstrează că băncile şi sistemul financiar american „sunt rezistente în timpuri normale şi sub stres”.
În raportul din acest an au fost analizate doar jumătate dintre entităţile bancare verificate în 2018, după ce Fed şi-a revizuit procesele analitice în urma plângerilor primite in partea industriei bancare.
Banca Centrală a decis atunci că băncile cu active în ţară cuprinse între 100 de miliarde dolari şi 200 miliarde de dolari vor trece prin acest teste din doi în doi ani.
În total, doar cinci bănci străine au trebuit să treacă prin „examenele” din acest an şi anume banca germană Deutsche Bank, băncile elveţiene Credit Suisse Group şi UBS Group, cea britanică Barclays şi canadiană TD Bank.
Cele 18 entităţi bancare, incluzând JP Morgan şi Bank of America, au depăşit cu succes testele de stres cantitative săptămâna trecută.
Una dintre băncile ce ridicaseră cele mai multe îndoieli a fost filiala americană a Deutsche Bank, după ce Fed a inclus-o în lista sa de „bănci cu probleme” şi a avertizat în legătură cu viabilitatea sa financiară”, conform The Wall Street Journal.
De această dată, Fed a avertizat filiala americană a Credit Suisse, cerând conducerii să abordeze anumite deficienţe în procesele de planificare a capitalului şi să prezinte planurile înainte de 27 octombrie.
„Pe scurt, practic toate companiile îndeplinesc acum aşteptările privind planificarea capitalului ale Fed, ceea ce reprezintă o îmbunătăţire comparativ cu evaluarea de anul trecut”, a subliniat board-ul Fed.
De altfel, banca centrală a semnalat că băncile analizate şi-au îmbunătăţit semnificativ capitalul faţă de primele teste de stres, din 2009.
Aceasta este a opta serie de teste de rezistenţă derulate de Reserva Federală începând din 2009, în plină desfăşurare a crizei financiare, şi a cincea solicitată de legea Dodd-Frank, adoptată de Congres pentru a supraveghea soliditatea băncilor.