Marile bănci elene ar putea avea nevoie de noi fonduri pentru recapitalizare

Marile bănci din Grecia iau în calcul solicitarea unor fonduri suplimentare pentru recapitalizare, ca urmare a impactului peste aşteptări al deteriorării situaţiei economice asupra portofoliilor de credite, potrivit cotidianului elen Kathimerini.
Economica.net - mar, 08 ian. 2013, 14:40
Marile bănci elene ar putea avea nevoie de noi fonduri pentru recapitalizare

Surse din conducerea băncilor afirmă că înrăutăţirea rapidă a situaţiei financiare, cauzată de alegerile anticipate repetate de la mijlocul anului trecut, a condus la avansul creditelor neperformante peste estimările dintr-un raport realizat anul trecut de compania BlackRock. Raportul a fost folosit la stabilirea necesarului de capitalizare pentru instituţiile de credit.

Potrivit estimărilor Ernst & Young, creditele neperformante se situau la aproape 24% din soldul total al creditelor la sfârşitul anului trecut.

Programul de răscumpărare de obligaţiuni derulat de statul elen a afectat, de asemenea, situaţia financiară a băncilor. Banca centrală a Greciei a estimat pentru National Bank of Greece, Alpha Bank, EFG Eurobank şi Piraeus Bank profituri operaţionale de 11,09 miliarde de euro pentru perioada 2012-2014, sumă exclusă de la calculul necesarului de recapitalizare. Una dintre principalele surse ale acestor viitoare profituri ar fi fost dobânzile încasate de pe urma unor obligaţiuni ale statului elen în valoare de 16 miliarde de euro, pe care băncile le deţineau. Acceptarea propunerii statului pentru răscumpărarea obligaţiunilor a cauzat pierderea acestor venituri pentru bănci.

Conform estimărilor, cele patru mari bănci elene pierd venituri viitoare de 1,5 miliarde de euro, astfel că au nevoie de mai mult capital.

Banca Greciei a anunţat în decembrie că cele patru instituţii de credit au nevoie de circa 27,5 miliarde de euro pentru recapitalizare, bani asiguraţi de creditorii externi, însă totalul ar putea urca la 29 de miliarde de euro dacă sunt menţinute estimările privind impactul programului de răscumpărare de obligaţiuni.

Pierderile băncilor din riscul de credit, pentru împrumuturi acordate în Grecia şi în afara ţării, sunt estimate la 14,58 miliarde de euro, însă dacă este luată în calcul recesiunea mai puternică, pierderile sunt cu circa 10-20% mai mari, conducând la un necesar de recapitalizare mai ridicat cu 1,5-3 miliarde de euro.

Astfel, s-ar putea să fie necesar ca rezerva de capital de 5 miliarde de euro constituită de banca centrală a Greciei să fie folosită imediat pentru instituţiile mari de credit, majorând costul final al recapitalizării la peste 30 de miliarde de euro.

Toate cele patru mari bănci din Grecia sunt prezente în România. National Bank of Greece deţine Banca Românească, EFG Eurobank Bancpost, iar Alpha Bank şi Piraeus Bank operează sub brand propriu.

Te-ar mai putea interesa și
ALUMIL: Angajament pentru un viitor sustenabil, dedicat oamenilor și naturii
ALUMIL: Angajament pentru un viitor sustenabil, dedicat oamenilor și naturii
Transparența și comunicarea activă cu toți partenerii sunt esențiale în strategia de dezvoltare durabilă a ALUMIL, lider în domeniul sistemelor arhitecturale din aluminiu. Compania a publicat......
HARTĂ – Vreme rea în toată ţara, Cod roşu de viscol în şapte judeţe, în următoarele ore; Cod galben şi portocaliu de vreme rea, până sâmbătă seara
HARTĂ – Vreme rea în toată ţara, Cod roşu de viscol în şapte judeţe, în următoarele ore; Cod galben şi portocaliu ...
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, o serie de noi avertizări Cod roşu, Cod portocaliu şi ...
Cartierul Primăverii din București este cel mai scump cartier din România. La capătul celălalt al topului se află Valea Aurie din Sibiu și George Enescu din Craiova
Cartierul Primăverii din București este cel mai scump cartier din România. La capătul celălalt al topului se află Valea ...
Cartierul Aeroport din Sibiu (76,6), Craiovița Nouă din Craiova (74,3) și Aleea Carpați din Târgu Mureș (73,7) se află ...
România în Schengen terestru – Austria ar putea debloca în curând aderarea deplină, relatează presa internaţională
România în Schengen terestru – Austria ar putea debloca în curând aderarea deplină, relatează presa internaţională
Austria ar putea ridica în curând vetoul prin care împiedica până acum aderarea deplină a României şi Bulgariei la ...