Marile case de licitații au suspendat vânzările de artă rusă programate în această vară la Londra

Casele de licitaţii Christie's, Sotheby's şi Bonhams au anulat vânzările de opere de artă ruseşti programate în cadrul tradiţionalelor licitaţii din luna iunie, ca parte a reacţiei mediului artistic la sancţiunile adoptate de Occident în urma invadării Ucrainei de către Rusia, informează Reuters, citată de Agerpres.
AGERPRES - joi, 17 mart. 2022, 21:12
Marile case de licitații au suspendat vânzările de artă rusă programate în această vară la Londra

Casele de licitaţii organizează vânzări de artă rusească în iunie şi în noiembrie în perioade cunoscute sub sintagma „Săptămâna Artei Ruseşti”, care atrag de obicei numeroşi cumpărători bogaţi din Rusia.

Casa Sotheby’s a anunţat că a anulat vânzările sale de artă rusă ce erau programate la Londra în iunie 2022.

„Suntem riguroşi în respectarea sancţiunilor actuale şi urmărim cu atenţie orice actualizare a listelor noastre”, a precizat renumita casă de licitaţii.

La rândul ei, casa Christie’s a anunţat că şi-a anulat licitaţia de artă rusă din luna iunie, invocând diverşi factori, inclusiv incertitudinile generate de război şi complexitatea chestiunilor logistice şi legislative asociate sancţiunilor impuse de ţările occidentale.

Casa Bonhams a făcut şi ea un anunţ similar, fără să precizeze însă motivele aflate în spatele deciziei sale.

Ţările occidentale au adoptat măsuri fără precedent pentru a întrerupe legăturile cu Rusia, îngheţând conturi bancare şi impunând sancţiuni unor miliardari ruşi după ce Rusia a atacat Ucraina pe 24 februarie.

Marea Britanie a impus la rândul ei marţi o serie de sancţiuni care vizează sute de persoane şi entităţi din Rusia, încercând astfel să prindă din urmă Uniunea Europeană şi Statele Unite care au adoptat deja măsuri împotriva unor persoane acuzate că susţin regimul preşedintelui Vladimir Putin.

Miercuri, preşedintele Putin a spus că Occidentul încearcă să pedepsească Rusia prin persecutarea unor cetăţeni ruşi şi prin anularea muzicii, culturii şi literaturii ruse.

„Încercând să anuleze Rusia, Occidentul şi-a dat jos masca decenţei şi acţionează ca un ticălos, arătându-şi adevărata faţă”, a spus Vladimir Putin.

Potrivit unor comercianţi şi experţi în artă, este puţin probabil ca piaţa internaţională de artă să fie afectată în ansamblul ei, întrucât numărul cumpărătorilor ruşi a scăzut după criza financiară din 2008 şi reprezintă doar o cotă foarte mică din piaţa globală.

Vânzările de artă rusă au totalizat 37,7 milioane de lire sterline (49,6 milioane de dolari) la licitaţiile organizate de casele Sotheby’s şi Christie’s la Londra în 2021, reprezentând mai puţin de 1% din veniturile totale generate de acele vânzări, a declarat Sebastian Duthy, CEO-ul Art Market Research.

Sursa foto: Flickr

Te-ar mai putea interesa și
International Workplace Group deschide un centru Spaces în București, în clădirea Vastint Business Garden
International Workplace Group deschide un centru Spaces în București, în clădirea Vastint Business Garden
International Workplace Group, cel mai mare furnizor de soluții de muncă hibridă din lume, cu mărci precum Spaces și Regus, deschide un spațiu de lucru flexibil de ultimă generație în......
Record de gaze naturale exportate de Norvegia în 2024. Previziunile sunt că livrările vor rămâne la niveluri asemănătoare și în anii următori
Record de gaze naturale exportate de Norvegia în 2024. Previziunile sunt că livrările vor rămâne la niveluri asemănătoare ...
Norvegia a exportat o cantitate record de gaze naturale anul trecut, iar volumele ar urma să rămână aproape de acest ...
Airbus rămâne cel mai mare constructor de avioane civile din lume, cu 766 de aeronave comerciale livrate anul trecut
Airbus rămâne cel mai mare constructor de avioane civile din lume, cu 766 de aeronave comerciale livrate anul trecut
Airbus a livrat 766 de aeronave comerciale în 2024 către 86 de clienţi din întreaga lume şi îşi va menţine pentru ...
Curtea de Conturi Europeană critică lipsa prevederilor clare privind intervenţiile asupra preţurilor de pe piața cardurilor din UE
Curtea de Conturi Europeană critică lipsa prevederilor clare privind intervenţiile asupra preţurilor de pe piața cardurilor ...
Abordarea UE în ceea ce priveşte plăţile digitale a făcut ca acestea să devină mai sigure, mai rapide şi mai puţin ...