Cele trei mari firme au cedat presiunii celui mai mare sindicat al lucrătorilor din industria auto americană, care reprezintă peste 150.000 de oameni. Ford Motor Co (F.N) și General Motors Co (GM.N) au confirmat că-și vor închide fabricile din Statele Unite, precum și pe cele din Mexic și Canada. Este de așteptat că Fiat Chrysler Automobiles NV (FCHA.MI) să le urmeze exemplul.
Acțiunile celor trei constructori din Detroit au scăzut accelerat miercuri, cele ale GM depreciindu-se cu mai bine de 25%, ale Ford cu 17% și ale Fiat Chrysler cu 16%. Fabricile din America ale celor trei companii produc și cele mai profitabile modele pentru ele, ca de exemplu Jeep Wrangler, pentru Fiat Chrysler, Chevrolet Silverado, pentru General Motors, și Ford Seria F.
Această decizie vine la mai puțin de o zi după Ford, GM și Fiat Chrysler au ajuns la o înțelegere cu sindicatul United Auto Workers să mențină fabricile în funcțiune cu reducerea turelor și numărului de angajați și cu mărirea timpului acordat curățeniei și dezinfectării.
Dar această înțelegere a fost anulată după ce constructorul japonez Honda Motor Co a anunțat miercuri dimineață că-și închide pentru șase zile toate fabricile din America, din cauza scăderii comenzilor. La asta s-a mai adăugat și că un muncitor de la o fabrică Ford din statul Michigan a fost testat pozitiv cu coronavirus.
Deja de miercuri dimineață, Ford și-a închis uzinele din orașul Wayne, statul Michigan, acolo unde produce camionetele Ranger și asmableaza mașinile sport Bronco. Compania a anunțat că își va închide toate uzinele din America de Nord după ultima tură de muncă de joi și le va ține închise până pe 30 martie, perioada în care le va dezinfecta.
Președintele sindicatului United Auto Workers (UAW), Rory Gamble, care le-a cerut companiiloe închiderea fabricilor mai devreme, a catalogat această măsură că fiind una prudență.