Cele patru mari companii de tehnologie vor dezvolta împreună o bază de date cu imagini şi clipuri video folosite de terorişti pentru recrutare. Depistarea „conţinutului terorist” va avea loc automat şi se va face pe baza unei semnături unice.
Conţinutul marcat ca atare nu va fi eliminat automat de teama unor identificări eronate, care ar putea duce la ştergerea unor postări obişnuite. În schimb, va fi evaluat manual de angajaţii celor patru companii şi abia apoi va fi cenzurat.
Deşi nu se spune în mod oficial, este posibil ca algoritmul comun al celor patru companii să fie folosit de autorităţile de stat pentru a identifica persoanele care au postat conţinutul respectiv. Ca acest lucru să se întâmple, ar trebui să existe o înţelegere între guverne şi marile companii de tehnologie.
Mutarea vine la un an după ce aceleaşi companii au început colaborarea pentru combaterea materialelor care conţin pornografie infantilă. În acest scop, se foloseşte o tehnologie dezvoltată de organizaţia britanică Internet Watch Foundation, ce depăşeşte graniţele reţelelor sociale şi scanează inclusiv conturile de Gmail.
În luna mai a acestui an, la presiunea Uniunii Europene, marile companii de tehnologie au căzut de acord să şteargă în termen de 24 de ore conţinutul ofensator.