Toţi vor curent. Marile companii industriale ale României îşi fac centrale electrice

Mai multe mari companii industriale din România derulează proiecte de construcţie a unor capacităţi de generare de electricitate care să le permită, în primul rând să-şi asigure din surse proprii consumul.
Economica.net - lun, 06 aug. 2012, 21:05
Toţi vor curent. Marile companii industriale ale României îşi fac centrale electrice

Tot mai multe companii din industrie vor să devină şi producători de electricitate, în special pentru a-şi asigura consumul propriu. ECONOMICA.NET vă prezintă câteva din proiectele celor mai mari jucători din industrie.

Petrom

Compania petrolieră, în acelaşi timp cea mai mare firmă din România, a anunţat săptămâna trecută că a pus în operare comercială centrala pe gaze de la Brazi de 860 MW, cea mai mare investiţie privată greenfield finalizată din sectorul generării de electricitate din anul 1990 încoace. Finalizată după o investiţie de 500 de milioane de euro, centrala poate asigura, la capacitate maximă, 8-9% din consumul naţional de electricitate. Centrala nu are probleme legate de aprovizionarea cu combustibil, Petrom fiind al doilea mare producător de gaze al României.

Alro

Compania Vimetco, acţionarul majoritar al producătorului de aluminiu Alro Slatina, intenţionează să construiască, la Tulcea, o centrală de cogenerare cu o capacitate de 250 MW. Centrala ar urma să asigure atât energie electrică necesară pentru fabricile sale (Alum Tulcea şi, parţial, Alro Slatina) dar şi agentul termic pentru populaţia oraşului Tulcea.
Vimetco a selectat deja trei candidati pentru faza finală a negocierilor pentru construcţia termocentralei, respectiv consortiul Itochu – Hyundai, compania Metka si grupul Siemens. Finanţarea construcţiei centralei ar urma să se facă din credite de la BERD şi de la alte bănci comerciale.

Interagro

Grupul InterAgro, controlat de omul de afaceri Ioan Niculae, un mare jucător din industria chimică, intenționează să construiască o termocentrală cu o putere instalată de peste 1.300 MW, potrivit unui anunţ făcut în primul trimestru al acestui an de companie. Termocentrala, care ar urma să fie construită la Turnu Măgurele, va avea două grupuri energetice de 660 MW fiecare, cu funcţionare pe huila din import şi cu suport de gaz metan. Centrala se va construi pe un amplasament situat în interiorul combinatului de îngrăşăminte chimice Donau Chem, aparţinând grupului InterAgro. Amplasamentul este situat la doar 550 m de Dunăre. Potrivit proiectului, durata de viaţă a termocentralei este de 30 de ani.

Rompetrol

După ce anii trecuţi a eşuat în încercarea de a cumpăra de la stat vechiul CET de la Midia, cei de la Rompetrol intenţionează să construiască o capacitate de generare de electricitate, în care să implice şi o parte din activele vechii centrale.
Grupul Rompetrol va construi o termocentrală de 50-100 MW, în parteneriat cu Uzina Termoelectrică Midia, deţinută de stat. Centrala ar urma să fie operaţională peste trei ani şi va asigura atât o parte din energia electrică necesară companiei (deţine Petromidia, cea mai mare rafinărie din România) cât şi agentul termic pentru oraşul Năvodari. Potrivit unuia dintre scenariile avansate de oficialii companiei, ar putea fi vorba despre o capacitate de 75 MW, costurile investiţiei ridicându-se la 100 de milioane de euro.

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...