Marile companii pharma americane s-au asociat într-un proiect care folosește tehnologia blockchain pentru a lupta cu medicamentele contrafăcute

Economica.net
22 02. 2020
pfizer_0123_36610900

Printre companiile implicate în acest proiect sunt fabricanți de medicamente, distribuitori, vânzători cu amantul și firme de distribuție. Sistemul de urmărire poartă denumirea de MediLedger Network și a fost testat prin verificarea medicamentelor returnate de consumatori. Firmele implicate în proiect au anunțat că vor să-l extindă pe parcursul acestui an.

Tehnologia blockchain a fost prima dată folosită pentru susținerea monedei virtuale bitcoin.

Companiile care formează grupul MediLedger au trimis un raport către Oficiul de Alimente și Medicamente al Statelor Unite în care prezintă beneficiile folosirii tehnologiei blockchain pentru industria pharma, a declarat pentru Reuters Susanne Somerville, CEO al companiei Chronicled, care asigură suportul tehnic al proiectului.
 

“Chiar dacă lanțul de producție și distribuție al medicamentelor este unul sigur în Statele Unite, există un mic procent de medicamente contrafăcute care ajung pe piață. Cu siguranță există multe probe a folosirii de medicamente contrafăcute”, a mai spus Somerville.

Ea a explicat că problema medicamentelor contrafăcute este una mare pentru țările din lumea a treia, unde se estimează că jumătate dintre acestea sunt false. “Acesta este un plan ca așa ceva să nu se întâmple niciodată în țară noastră”, a precizat directorul general al Chronicled,

Printe cele 24 de firme care au aderat alături de Pfizer și Eli Lilly la acest sistem se numără: Amgen, FedEx, GlaxoSmithKline, Novartis, AmerisourceBergen Corp, Sanofi, Walgreens Boots Alliance și Walmart.

Sistemul MediLedger a fost implementat ca reacție la cererea Oficiului de Alimente și Medicamente făcută la începutul anului trecut de lansarea de proiecte pilot care să testeze sisteme electronice de împărțire a datelor, în conformitate cu Legea de Securitate a Lanțului de Aprovizionare cu Medicamente.