Marile corporații tech generează profituri uriașe, peste piețele bursiere ale multor țări. Ce urmează în 2025 pentru Tesla, Amazon, Nvidia, Apple, Alphabet și Microsoft?

Anul 2024 a fost încă un an de succes pentru grupul cunoscut sub numele de „Cei Șapte Magnifici” – companiile de tehnologie cu capitalizare uriașă care domină titlurile de presă și joacă un rol crucial în performanța indicilor bursieri din SUA. Nvidia, Meta, Tesla, Amazon, Alphabet, Microsoft și Apple au depășit semnificativ performanțele S&P 500, Nvidia fiind, de departe, cea mai mare câștigătoare, cu o creștere a prețului acțiunilor de peste 171%.
Lidia Neagu - mar, 14 ian. 2025, 22:15
Marile corporații tech generează profituri uriașe, peste piețele bursiere ale multor țări. Ce urmează în 2025 pentru Tesla, Amazon, Nvidia, Apple, Alphabet și Microsoft?

Cumulat, „Cei Șapte Magnifici” generează într-un singur an mai mult profit decât piețele bursiere ale multor țări la nivel global. Chiar și în America, profiturile acestui grup sunt cu mult peste media celorlalte companii, potrivit Yahoo Finance. Grupul a înregistrat o creștere de 63% în 2024, după un avans de peste 75% în anul precedent.

Indicele S&P 500 a înregistrat un alt an remarcabil în 2024, crescând cu peste 20% pentru al doilea an consecutiv, o performanță realizată ultima dată în anii 1990. La fel ca și anul precedent, un grup restrâns de acțiuni a contribuit în mod disproporționat la acest avans. Fără contribuția acestor șapte mari corporații din tech, câștigurile agregate pe acțiune ale indicelui S&P 500 ar fi scăzut în 2023, în loc să crească. În 2024, aceste corporații au continuat să conducă creșterea indicelui, reprezentând aproximativ 75% din avansul câștigurilor S&P 500.

Producătorul de cipuri Nvidia a continuat să livreze o creștere spectaculoasă, în condițiile în care alte companii, în special celelalte membre ale grupului, au cheltuit zeci de miliarde de dolari pentru a construi centre de date axate pe inteligența artificială, pregătindu-se pentru un viitor centrat pe AI.

Singura companie care nu a reușit să depășească performanțele S&P 500 și nici propriile așteptări anul trecut a fost Microsoft. Prețul acțiunilor companiei a crescut cu un mai modest 12%, pe fondul întrebărilor ridicate de investitori cu privire la momentul în care uriașa investiție în AI – cheltuielile de capital ale Microsoft au crescut cu 75%, ajungând la 55,7 miliarde de dolari în anul fiscal încheiat în iunie 2024 – va da roade.

Sursă: Statista

Potrivit lui Howard Silverblatt, analist principal de indici la S&P Dow Jones Indices, „Cei Șapte Magnifici” au fost responsabili pentru mai mult de jumătate din randamentul de 25% al S&P 500 de anul trecut, Nvidia contribuind singură cu peste 20%.

Ce urmează în 2025

Totuși, în 2025, analiștii estimează o diversificare a creșterii, pe măsură ce ritmul acestor companii încetinește, iar restul companiilor din indice își accelerează performanțele. Se prognozează că ponderea acestui grup în creșterea câștigurilor S&P 500 va scădea la doar 33% în 2025. Această contracție este parțial explicată de comparația cu rezultatele excepționale din 2024, ceea ce face dificilă menținerea unor salturi anuale mari.

În ceea ce privește acțiunile lor, se așteaptă ca „Cei Șapte Magnifici” să continue să depășească performanțele pieței și în 2025, deși într-un ritm mai moderat decât în ultimii doi ani.

Analiștii Goldman Sachs estimează că grupul va depăși performanțele celorlalte 493 de companii din S&P 500 (excluzând „Cei Șapte Magnifici”) cu 7 puncte procentuale în 2025 – cel mai mic decalaj din ultimii șapte ani.

Te-ar mai putea interesa și
România redevine importator net de gaze. Intră în țară gaze și din Ungaria
România redevine importator net de gaze. Intră în țară gaze și din Ungaria
În premieră în acest sezon rece, fluxul de gaze de la granița dintre România și Ungaria s-a inversat, astfel că acum intră în sistemul românesc gaze din rețeaua maghiară. Prețurile spot......
Comisia Europeană vrea să includă aluminiul în noul pachet de sancțiuni impus Rusiei – surse Reuters
Comisia Europeană vrea să includă aluminiul în noul pachet de sancțiuni impus Rusiei – surse Reuters
Comisia Europeană intenţionează să propună interzicerea importurilor de aluminiu primar rusesc ca parte a celui de-al ...
Trump vrea să înființeze un departament nou, care să se ocupe cu gestionarea banilor rezultații din taxele vamale impuse partenerilor SUA
Trump vrea să înființeze un departament nou, care să se ocupe cu gestionarea banilor rezultații din taxele vamale impuse ...
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a anunţat marţi că va crea un nou departament, denumit "Serviciul pentru Venituri ...
Burduja: Gazele naturale lichefiate din Rusia nu trebuie să mai ajungă în Europa
Burduja: Gazele naturale lichefiate din Rusia nu trebuie să mai ajungă în Europa
Gazele naturale lichefiate din Rusia nu trebuie să intre în Europa, a declarat, marţi, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, ...