Marile economii ale lumii trebuie să refinanţeze datorii de 7.430 mld. dolari în acest an

Marile economii ale lumii trebuie să refinanţeze datorii guvernamentale de 7.430 de miliarde de dolari în acest an, în timp ce creşterea costurilor de împrumut de la minimele record înregistrate anul trecut ar putea crea probleme statelor care trebuie să reducă deficitele bugetare.
Economica.net - mar, 07 ian. 2014, 06:15
Marile economii ale lumii trebuie să refinanţeze datorii de 7.430 mld. dolari în acest an

Valoarea titlurilor de stat scadente în acest an ale ţărilor G7 plus India, Rusia, Brazilia şi China este similară cu cea de anul trecut, după ce în 2012 s-a situat la 7.600 de miliarde de dolari, arată calculele Bloomberg. Din G7 fac parte SUA, Japonia, Marea Britanie, Franţa, Italia, Germania şi Canada.

Statele Unite au de refinanţat cele mai mari datorii, de 3.100 de miliarde de dolari, în creştere cu 6% faţă de anul trecut. Pentru Rusia, Germania şi Japonia necesarul de refinanţare va scădea, în timp ce pentru Italia, Marea Britanie, Franţa, China şi India va creşte.

Deficitele bugetare ale statelor dezvoltate au coborât de la 7,8% în 2009 la 4,1%, dar rămân la circa de două ori media deceniului de dinaintea crizei financiare. Costurile de împrumut ale guvernelor ar putea urca şi mai mult după ce randamentele medii au înregistrat anul trecut cea mai puternică creştere începând din 2006, în contextul îmbunătăţirii situaţiei economice şi a reducerii programului de achiziţii de obligaţiuni derulat de către Rezerva Federală a SUA (Fed).

„Necesarul de refinanţare rămâne ridicat în multe ţări dezvoltate, mai ales în SUA. Cea mai importantă aici este cererea şi nu oferta. Dacă cererea scade odată cu accelerarea economică, şi ne aşteptăm să se întâmple, va pune presiune pe costurile de împrumut”, a declarat Luca Jellinek, şeful diviziei pentru strategie în privinţa dobânzilor la Credit Agricole.

Îndatorarea la nivelul celor 34 state membre ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică va creşte la 72,6% din PIB în acest an, de la 70,9% anul trecut şi 39% în 2007, estimează grupul.

După ce reducerea dobânzilor băncilor centrale la nivel global şi programul de achiziţie de obligaţiuni al Fed au împins randamentele obligaţiunilor guvernamentale la un minim record de 1,29% în mai, costurile de împrumut au crescut, potrivit Bank of America Merrill Lynch.

Randamentele au urcat la 1,84% în decembrie, creşterea de 0,41 puncte procentuale fiind cea mai puternică din ultimii 7 ani. Această majorare a dobânzii creşte cu 4,1 miliarde de dolari costurile anuale pentru o sumă de 1.000 de miliarde de dolari împrumutată.

Reducerea achiziţiilor de obligaţiuni ale Fed de la 85 de miliarde de dolari pe lună la 75 de miliarde de dolari, precum şi recuperarea economică din SUA determină investitorii să caute active cu randamente mai ridicate, potrivit Bloomberg.

Analiştii consultaţi într-un sondaj derulat de Bloomberg la 19 decembrie au estimat că Fed va continua să reducă achiziţiile de obligaţiuni cu câte 10 miliarde de dolari la următoarele şapte şedinţe, urmând să pună capăt programnului în decembrie.

Te-ar mai putea interesa și
Aproape 200 de kilometri de autostradă şi drum expres inauguraţi în 2024. Peste 100 km sunt pe Autostrada Moldova A7
Aproape 200 de kilometri de autostradă şi drum expres inauguraţi în 2024. Peste 100 km sunt pe Autostrada Moldova A7
România a dat în circulaţie în 2024, până în prezent, aproape 132 de kilometri de autostradă şi drum expres şi promite până la finele anului să mai inaugureze peste 57 kilometri,......
Autostrada A7 Ploiești – Buzău: Inaugurarea lotului 2 se amână pentru primăvara anului viitor
Autostrada A7 Ploiești – Buzău: Inaugurarea lotului 2 se amână pentru primăvara anului viitor
Lotul 2 Mizil - Pietroasele (28,35 km) al A7 Ploiești - Buzău va fi dat în trafic în primăvara anului viitor, au spus ...
Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 4,1% în primele zece luni din 2024. Cel mai mare declin l-au avut rezidențialele, -23%
Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 4,1% în primele zece luni din 2024. Cel mai mare declin l-au avut rezidențialele, ...
Volumul lucrărilor de construcţii, ca serie brută, a scăzut, pe total, cu 4,1%, în primele zece luni ale anului, comparativ ...
Fondurile UE vor putea fi folosite pentru finanţarea redresării în urma dezastrelor naturale
Fondurile UE vor putea fi folosite pentru finanţarea redresării în urma dezastrelor naturale
Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, a adoptat marţi două noi acte legislative care vor oferi ...