Marile fonduri de investiţii au început să bage bani în imobiliarele româneşti
Cel mai recent anunţ vine din partea celui mai mare fond mutual de obligaţiuni, PIMCO. Fondul va cumpăra împreună cu Griffin Real Estate, parte din Oaktree Management Capital, 42% din dezvoltatorul polonez Echo Investment, prin achiziţia acţiunilor deţinute de proprietarul companei, Michal Solowow. Cele două fonduri vor să-şi crească participaţia din Echo Investment la 66%.
Ce face Echo Investment în România
Polonezii au cumpărat în 2007 terenul fabricii Fartec din Braşov cu 24 de milioane de euro. În 2008, anunţa construcţia unui mall de 150 de milioane de euro pe trenul de patru hectare, însă planurile au tot fost amânate. În 2012 compania a mai cumpărat două loturi de teren, cu o suprafaţă combinată de 9.000 de mp, din apropierea fostei fabricim după care au semnat cu retailerul Carrefour pentru ancora mallului Korona. Lucrările de construcţie nu au fost încă demarate. Miliardarul polonez mai deţine în România şi producătorul de podele stratificate Barlinek.
De ce vinde Solowow
Michal Solowow, 52 ani, are o avere estimată de Forbes la 2 miliarde de dolari. Omul de afaceri îşi regrupează afacerile. Recent a delistat producătorul de ceramică Rovese, ale cărui operaţiuni în Rusia se clatină şi vinde compania imobiliară Echo Investment. Solowow are planuri de investiţii în industria chimică, prin extinderea producătorului Synthos, în Brazilia, unde are prevăzută o investiţie de 160 de milioane de dolari într-o nouă fabrică, totul pe fondul creşterii cererii de cauciuc în cea de-a şaptea cea mai mare economie a lumii. Synthos furnizează materie primă pentru producătorii de anvelope Michelin and Goodyear.
Cine sunt PIMCO şi Oaktree Capital Management
PIMCO este cel mai mare fond mutual din lume, cu active globale în administrare de 1,2 trilioane de dolari. Fondul mai administrează şi active de 400 de miliarde de dolari ale Allianz. PIMCO a fost fondat în 1971 de Bill Gross, Jim Muzzy şi Bill Podlich. Potrivit Forbes, averea lui Gross, 70 de ani, este estimată la 2,3 miliarde de dolari. Anul trecut, Gross s-a alăturat Janus, o companie de investiţii listată la Bursa de la New York.
În 2013, cel mai mare investitor în active toxice, Oaktree Capital Management, a cumpărat Griffin Group, care investise în ultimii ani circa un miliard de euro în proprietăţi imobiliare din Polonia.
Oaktree Capital Management avea la sfârşitul lui 2014 active în administrare în valoare de 90,8 miliarde de dolari. Istoria Oaktree începe în 1995, când mai mulţi investitori, printre care şi Howard Marks, 68 de ani, şi Bruce Karsh, 59 ani. Marks are o avere estimată de Forbes de 1,96 miliarde dolari şi este preşedintele Oaktree Capital. Partenerul său, Karsh, are o avere de 1,97 miliarde de dolari.
Blackstone vinde Valad Europe
Cea mai mare firmă de investiţii alternative din lume, Blackstone, a anunţat la începutul acestui an că vinde Valad Europe, cu active şi în România. BREP, subsidiară a Blackstone, a cumpărat în aprilie 2011 tot grupul Valad, care deţine proprietăţi îndustriale în Australia, Noua Zeelandă şi Europa.
Cumpărătorul Valad Europe, cu active în administrare de 5,3 miliarde de euro, este Cromwell Property Group. Valoarea achiziţiei este de 145 de milioane de euro.
Cromwell a încheiat un contract de vânzare-cumpărare condiţionată a Valad Europe de la Blackstine Real Estate Partners VI. Vânzarea este condiţionată de aprobările pe care Cromwell şi Valad trebuie să le obţină de la autorităţile din Marea Britanie, aprobare care ar putea fi primită până la data de 9 aprilie 2015.
Valad Europe a făcut parte din compania australiană Valad Property Group, dar a fost cumpărată de Blackstone în 2011. De atunci, fondul a separat businessul în Europa de cel din Australia şi Noua Zeelandă şi l-au numit Valad Europe.
Grupul australian Valad, susţinut de fonduri de pensii ca ING sau Aviva, a intrat pe piaţa românească în 2007, atunci când a cumpărat fondului britanic Teesland iOG. Planul australienilor pe piaşa românească a fost să construiască împreună cu italienii de la Cefin centre logistice de 500 de milioane de euro. Criza însă nu le-a mai persmis companiilor să-şi urmeze planurile. Valad România deţine A1 Business Park, un parc logistic cu o suprafaţă de 70.000 de mp, care a fost cumpărat de Teesland cu 70 de milioane de euro în 2007.
Blackstone a fost fondată de Stephen A. Schwarzmann, 68 ani, şi Peter G. Peterson, 88 ani, care au pornit la drum cu doar 400.000 de dolari. Acum, grupul este cel cea mai mare firmă de investiţii alternative din lume, deţine grupul hotelier Hilton, pe care l-a achiziţionat în 2007 pentru 26 de miliarde de dolari. Blackstone are în administrare active cu o valoare de 284 miliarde de dolari. Peterson are o avere de 1,78 miliarde de dolari, iar Schwarzmann are oa vere de 12,2 miliarde de dolari.
P3 îşi extinde portofoliul în România
TPG Real Estate şi Ivanhoe Cambridge, două dintre cele mai mari fonduri de investiţii din lume, au finalizat anul acesta achiziţia dezvoltatorului din Republica Cehă, Point Park Properties. În Romania, compania a cumpărat cel mai mare parc logistic pe care îl va extinde anul acesta în urma unei investiţii de 35 de milioane de euro.
CITEŞTE ŞI Americanii de la P3 extind cel mai mare parc logistic din România
TPG Capital este una dintre cele mai mari firme de private equity din lume, fondată în 1992, şi care deţine active în valoare de 60 de miliarde de dolari. Ivanhoe Cambridge este o companie axată pe imobiliare.
Miliardarii din spatele lui Papalekas
Anul trecut, omul de afaceri grec a atras două mari fonduri de investiţii pe piaţa imobiliară din România. Este vorba de York Capital Management şi Oak Hill Advisors, fiecare cu active în valoarea de peste 21 de miliarde de dolari în administrare.
Cele două fonduri au preluat creditul de 65 de milioane de euro luat de Globalworth de la UBS. Acesta a fost convertit în acţiuni în cadrul companiei, care va ajunge anul acesta la un portofoliu cu active în valoare de peste un miliard de euro. York Capital are o participaţie de 20,9% din Globalworth, iar Oak Hill Advisors are 13,4%.
Oak Hill Advisors este doar una dintre firmele fondate de miliardarul Robert Bass, 67 ani, a cărui avere este estimată la 2,7 miliarde de dolari. Robert şi cei trei fraţi au moştenit în urmă cu 40 de ani averea de la unchiul lor, Sid Richardson, un magnat al petrolului din Texas.
Fondatorul York Capital Management, James Dinan, 55 de ani, se află pe locul 301 în rândul celor mai bogaţi americani, potrivit Forbes, cu o avere estimată la 2,4 miliarde de dolari. Printe companiile în care fondul de investiţii York Capital a ales să investească se numără T-Mobile, General Motors, W.R. Grace&Co, Hertz Global Holdings sau American Airlines.
Cine mai e prezent în România
Unul dintre cei mai bogaţi oameni de afaceri din Irlanda, John Grayken, a cumpărat în 2013 participaţia majoritară de 30,2% din dezvoltatorul Globe Trade Center (GTC), prin intermediul fondului Lone Star. Din cauza performanţelor slabe, GTC a vândut recent al doilea mall sub brandul Galleria din România, cel de la Buzău. GTC a construit două proiecte rezidenţiale în Bucureşti: Rose Garden şi Felicity, proiectele de birouri Europe House, America House şi City Gate (toate aflate in Bucureşti), dar şi patru centre comerciale sub brandul Galleria (în Arad, Buău, Piatra – Neamţ şi Suceava). GTC va mai construi în parteneriat cu omul de afaceri George Copos clădirea de birouri Ana Tower, din apropierea Pieţei Presei din Bucureşti. Lone Star are active de 45 de miliarde de dolari.
Pe piaţa românească mai este prezent şi grupul american Rockefeller prin Europa Capital, care construieşte împreună cu RPF Development ansambluri rezidenţiale în Bucureşti.
AEW Global are sediul central la Boston şi administrează investiţii imobiliare. Subsidiara din Europa este condusă de Francois Perol, fostul consilier economic al lui Nicolas Sarkozy. Fondul deţine în România proprietăţi cumpărate în perioada de boom imobiliar: America House, pe care a dat 120 de milioane de euro şi European Retail Park din Tîrgu-Mureş care a fost cumpărat cu 90 de milioane de euro.