Marile jocuri ale celor mai mari investitori români la Bursă

03 09. 2014
investitor_bursa_90080500

Profiturile cumulate ale celor cinci Societăţi de Investiţii Financiare (SIF) s-au ridicat la 612 milioane de lei, aproape cât toţi banii câştigaţi în tot anul 2013 (626 mil. lei).

Este şi rezultatul continuării campaniei de vânzări de pachete importante de acţiuni, impusă fie de nevoia de lichidităţi fie pentru achiziţii, prevăzute sau nu în strategiile oficiale.

Este deja de notorietate vânzarea de către Fondul Proprietatea (FP) a unui pachet de 5% din acţiunile Romgaz (SNG), chiar pe perioada ofertei publice iniţiale de vânzare a acţiunilor Electrica (EL). FP a luat 500 de milioane de lei pe pachet şi mulţi comentatori au lansat ideea discutabilă că managerii fondului au luat de fapt din porţia destinată de investitori ofertei Electrica.

O lună mai târziu, oamenii de la Franklin Templeton (administratorul FP), lichidau pachetul de acţiuni Transelectrica (TEL), care mai rămăsese în portofoliu, pe 201 milioane de lei, aparent în continuarea campaniei denumită în presă „vânzarea pe bucăţi” a FP.

La FP explicaţia vânzărilor este simplă: managerii săi au nevoie de cât mai mult cash, pentru a răscumpăra cât mai multe acţiuni FP, ca să le anuzleze şi să poată reduce capitalul social, cum au şi făcut-o o dată deja. Banii luaţi din reducerea cu 5% capitalul social sunt acum distribuiţi acţionarilor. 677 de milioane de lei.

Franklin Templeton se află sub o presiune constantă şi ridicată din partea fondurilor de investiţii care controlează soarta FP şi au ameninţat cu ridicarea mandatuluicare vor să li se transfere valoarea activelor acestuia. Chiar şi cu riscul desfiinţării Fondului.

În schimb, la SIF-uri situaţia este mai complicată.

Jocuri de interese

Şi SIF-urile, ca şi FP, au fost sub presiunea acţionarilor şi a trebuit să dea dividende mari. Până în acest an, când intrarea SIF Banat Crişana (SIF1) şi SIF Muntenia (SIF4) au ajuns sub controlul grupului de afaceri concentrat în jurul preşedintelui SIF1 Dragoş Bîlteanu, care pare interesat în finanţarea investiţiilor în domeniul imobiliar şi hotelier.

Dragoş Bîlteanu, la rândul lui, un apropiat al Grupului Băncii Transilvania, una dintre cele patru bănci care mai au capital românesc şi, totodată, cea mai mare dintre ele.

Astfel că, pe lângă tranzacţiile care se încadrează în politicile declarate (cât de cât) ale companiilor, apar şi tranzacţii care spun mai multe decât o fac modificările de profit din bilanţuri.

Cea mai importantă achiziţie a SIF Moldova (SIF2) în T2 2014 a fost achiziţia a peste 77 milioane de acţiuni ale Băncii Transilvania (TLV), sau 3,5% din capitalul social al acesteia, potrivit sintezei analiştilor de la Prime Transaction, trimisă la redacţia ECONOMICA.NET.

SIF Moldova (SIF2) este o aliată a Grupului Bîlteanu. Nu întâmplător SIF Banat Crişana (SIF1) a cumpărat 5% din acţiunile SIF2, iar printre administratori acesteia din urmă se numără însuşi Horia Ciorcilă, preşedintele Băncii Transilvania (TLV) şi Radu Hanga, unul dintre directorii acesteia.

Nu a fost întâmplătoare nici achiziţia SIF2 de acţiuni TLV, mai ales că vânzătoarea Bank of Cyprus a avut de dat un pachet mare şi era preferabil ca acesta să fie în posesia unor acţionari prietenoşi.

Şi SIF Muntenia (SIF4), din aceeaşi alianţă a SIF-urilor, a cumpărat în T2 2014, de la Bank Of Cyprus, 52 de milioane de acţiuni TLV (2,36% din capitalul băncii).

Totodată, şi managerii SIF1 preferă să aibă cât mai mulţi printre acţionarii acesteiea, care să aibă pachete cât mai importante. SIF4 a cumpărat acţiuni SIF1, unde a ajuns să aibă peste 2,5% din voturi.

SIF Muntenia (SIF4) este singura administrată de o societate de specialitate, al cărui acţionar majoritar este SIF1.

SIF Banat Crişana (SIF1) mai asigură pentru partenerii săi, tot prin SIF Muntenia (SIF4), amiciţia unei mari case de brokeraj clujene SSIF Broker (BRK), unde a ajuns la 15% din drepturile de vot. Este încă în analiză fuziunea SSIF Broker cu concurentul său BT Securities, firma de brokeraj a Grupului Băncii Transilvania. Aliata SIF2 a cumpărat de asemenea acţiuni BRK.

Ca să aibă bani de achiziţii, SIF4 şi-a lichidat, numai în trimestul 2, participaţiile la Romgaz (SNG) şi Erste Bank (EBS). Şi SIF Moldova (SIF2) a lichidat pachetul EBS, iar SIF Banat Crişana (SIF1) a vândut din al său.

Aceeaşi alianţă ar putea funcţiona în domeniul farmaceutic. Biofarm (BIO) este controlată de SIF1 şi SIF4. Au împreună 53% din acţiuni, iar SIF2 are aproape 13,8%. BIO se află în plină ofertă publică de răscumpărare a 10% din acţiunile sale şi încirculaţie liberă se mai află 12%.

Cum este greu de crezut că aliaţii vor vinde, cea mai probabilă este varianta în care, dacă Biofarm va lua din piaţă cei 10%, compania va fi delistată şi eventualele decizii vor fi luate fără transparenţa de care se fereşte preşedintele Bîlteanu. Acesta a infirmat că operaţiunile BIO au de a face cu o ventuală delocalizare de la sediul din buricul Capitalei, carfe ar lăsa liberă calea unei mari afaceri imobiliare.

Întîmplarea face ca SIF2 să-şi consolideze poziţia la Antibiotice Iaşi (ATB), potivit raportului Prime Transaction.

Alte mari tranzacţii

La finalul S1 2014, cele cinci SIF-uri dispuneau de lichidităţi de 335 de milioane de lei, cel mai ridicat nivel fiind al SIF Banat-Crişana (SIF1), care avea 130 milioane lei în conturi curente, depozite bancare şi titluri de stat.

SIF1 a mai vândut în T2 2014 pachete ale BRD, OMV Petrom (SNP), Transgaz (TGN) şi chiar ale SIF4. A lichidat participaţiile la Fondul Proprietatea (FP) pentru a profita de seria de maxime ale preţurilor acestuia, şi de la Ductil (DUCL). SIF1 a mai cumpărat Nuclearelectrica (SNN), Transelectrica (TEL), Iproeb Bistriţa (IPRU) şi Calipso (CAOR), compania care adminsitrează hotelul Double Tree din Oradea.

SIF Muntenia (SIF4) a mai vandut BRD, SNP şi TGN în T2 2014.

SIF2 şi-a consolidat poziţiile prin cumpărări la Electromagnetica (ELMA) şi Compa Sibiu (CMP), unde a ajuns să deţină 5%, respectiv 6%, la Aerostar (ARS) şi la Electrica (EL), în cadrul ofertei publice iniţiale.

SIF Transilvania (SIF3) a lichidat participaţiile de la Biofarm (BIO) şi Granat Aurora Mangalia (GRAO) şi a reintrat la Erste Bank (EBS), după ce lichidase participaţia la banca austiacă în T1 2014.

În fine SIF Oltenia (SIF5) a continuat la rândul său să-şi reducă expunerea pe sistemul bancar prin vânzarea de acţiuni BRD-Groupe Societe Generale, dar şi Banca Transilvania. SIF5 este singura care şi-a păstrat pachetul la BCR şi nu l-a schimbat pe titluri ERSTE şi cash, în operaţiunea prin care austriecii au evitat listarea celei mai mari bănci româneşti la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

SIF5 a mai vândut din deţinerile la Fondul Proprietatea (FP), OMV Petrom (SNP) şi a lichidat-o pe cea de la Elars Rm Sărat (ELAR). Vânzările au finanţat achiziţii de 30% din acţiunile producătorului de uleiuri Argus Constanta (UARG), de a cărei preluare SIF5 nu este departe, de 0,56% din acţiunile Antibiotice Iaşi (ATB), de 2,24% din titlurile Electromagnetica (ELMA) şi de 0,49% din capitalul social al Electrica (EL) in cadrul ofertei publice initiale.

SIF5 are 85,75% la UARG, 12,02% la ATB, 24,65% la ELMA.

De asemenea, FP a mai vândut din Oil Terminal (OIL) şi din Primcom (PRIB) în cadrul programului de răscumparare de acţiuni de către societate. FP este majoritară la Primcom, unde aplică aceeaşi metodă de redistribuire a capitalului prin anulare de cacţiuni răscumpărate. FP primit acţiuni la CE Oltenia şi Hidroelectrica în urma majorărilor de capital social.

Detalii la Prime Transaction