Marile magazine: Vom ieşi la momentul oportun să dăm un răspuns anchetei Consiliului Concurenţei

Marii retaileri vor ieşi şi vor da un răspuns în cazul scandalului de scumpire a ouălor la momentul pe care îl vor considera oportun, iar până atunci aşteaptă finalizarea anchetei Consiliului Concurenţei, a declarat joi, pentru AGERPRES, Florin Căpăţână, vicepreşedinte, Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România, prezent la conferinţa 'Romanian Food & Agribusiness Conference 2017', organizată de BusinessMark.
Economica.net - joi, 23 nov. 2017, 10:45
Marile magazine: Vom ieşi la momentul oportun să dăm un răspuns anchetei Consiliului Concurenţei

‘Vom ieşi la momentul la care noi vom considera că este oportun să ieşim şi să dăm un răspuns cu subiect şi predicat la acuzaţiile lansate în spaţiul public. Până atunci ne-am rezervat dreptul de a vedea ce va spune Consiliul Concurenţei şi de a se termina ancheta care este, am înţeles, în desfăşurare’, a spus Florin Căpăţână.

De asemenea, acesta a precizat că, până în acest moment, din informaţiile pe care le deţine, autoritatea de concurenţă nu a demarat controale la sediile retailerilor, însă acestea pot fi lansate oricând.

‘Că ouăle costă 36 de bani habar nu am, dar toţi ştim că polonezii şi-au închis nenumărate ferme din cauza salmonelei, toţi ştim că am avut o problemă cu substanţa aceea şi că s-au oprit nişte ouă la graniţă. Toţi ştim treaba aceasta. Toţi ştim că a fost o criză a oului pe piaţa europeană. Dacă eu aş fi producător de ouă şi nu aş fi închis şi aş fi fost corect, ce făceam? Nu aş fi încercat să îmi scot şi eu banii în perioada acesta? Contează că produc la 36 de bani? Admite piaţa să îl vând la un leu, la un leu îl vând domnule! Încerc să scot nişte bani pentru că aşa se trăieşte’, a afirmat Sorin Minea, preşedinte Angst şi preşedinte Romalimenta.

Minea a explicat că o perioadă nu au fost ouă în magazine pentru că oferta a fost mult mai mică decât cererea, iar în asemenea condiţii preţul produsului creşte.

De asemenea, Minea a precizat că untul vândut în România s-a scumpit cu 11%, în condiţiile în care în Europa s-a scumpit cu 40%, iar ţara noastră produce între 40-45% din necesar, iar restul este importat ca unt vrac pe care îl ambalează şi îl vinde pe piaţa autohtonă.

Reprezentanţii Ministerului Agriculturii, ANSVSA, ANPC şi ANAF s-au întâlnit la începutul acestei săptămâni pentru a discuta pe tema posibilelor cauze ale scumpirii alimentelor din ultima perioadă. Potrivit preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Bogdan Pandelică, peste o săptămână, instituţiile ar trebui să vină cu un raport pe care să-l prezinte primului-ministru.

El a mai spus că ANPC nu a primit plângeri din partea consumatorilor privind preţurile mari din ultima perioadă.

La rândul său, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, a declarat, pentru AGERPRES, că instituţia pe care o reprezintă a demarat o analiză, la sesizarea Ministerului Agriculturii, pentru a determina cauzele scumpirii accelerate a alimentelor în această lună.

El a arătat că unele creşteri de preţuri par să aibă caracter regional, cum este cazul ouălor şi untului, însă acest lucru nu ar justifica pe deplin scumpirile din România.

Totodată, întrebat dacă se suspectează o înţelegere între retaileri, Chiriţoiu a răspuns: ‘Nu aş putea să spun acum acest lucru, este prea devreme. Vom analiza tot lanţul, de la producţie la raft, să vedem dacă avem de-a face cu un mecanism de piaţă funcţional’.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat recent, pentru AGERPRES, că a sesizat Consiliul Concurenţei în privinţa scumpirilor apărute la alimente, în special la ouă, carne şi produse lactate, întrucât analizele Ministerului Agriculturii nu au scos în evidenţă motive obiective care să determine majorări de preţuri, iar instituţia nu are instrumente şi prevederi legale pentru a interveni pe piaţă.

Acesta a adăugat că ‘a luat la pas’ în aceasta perioadă mai multe pieţe şi magazine din Bucureşti şi a constatat ‘anomalii şi lucruri de neînţeles’, în condiţiile în care nu au fost înregistrate creşteri în costurile de producţie, însă preţul alimentelor s-a dublat la raft, în unele cazuri.

Fermierii solicită şi ei intervenţia autorităţilor, în contextul în care ei spun că îşi vând producţia la preţuri mai mici decât acum câteva săptămâni, însă, pe de altă parte, produsele ajung la consumator cu preţuri mult mai mari.

Te-ar mai putea interesa și
Subaru a îmbunătățit Forester. A șasea generație mizează pe tracțiune integrală și sistem mild-hybrid e-BOXER
Subaru a îmbunătățit Forester. A șasea generație mizează pe tracțiune integrală și sistem mild-hybrid e-BOXER
A șasea generație Subaru Forester a fost reproiectată pentru a reda performanța sa puternică de rulare oriunde și pe orice vreme. Motorizarea hibridă e-BOXER și tracțiunea S-AWD permanentă,......
Fondurile de pensii facultative, creştere cu 28%, la nivelul lunii august
Fondurile de pensii facultative, creştere cu 28%, la nivelul lunii august
Fondurile de pensii facultative aveau active în valoare de 5,5 miliarde de lei, la finalul lunii august, în creştere cu ...
Germania: Guvernul se aşteaptă la o contractare a economiei în acest an – presă
Germania: Guvernul se aşteaptă la o contractare a economiei în acest an – presă
Guvernul german se aşteaptă la un declin al economiei de 0,2% în acest an, a anunţat publicaţia Sueddeutsche Zeitung ...
Fondurile de pensii private obligatorii aveau active de 148,5 miliarde lei, în august
Fondurile de pensii private obligatorii aveau active de 148,5 miliarde lei, în august
Fondurile de pensii private obligatorii aveau active în valoare de 148,5 miliarde lei, la finalul lunii august 2024, în ...