Marile puteri se bat între ele, iar cei mici suportă consecinţele – presa bulgară

Economica.net
13 06. 2014
russia___us___647_50910800

Americanii şi ruşii se bat pe teritoriul bulgar şi toată Bulgaria este afectată. Potrivit Trud, toate acestea seamănă cu un film de acţiune: Godzilla vs MUTO. Cei buni câştigă în cele din urmă, însă asigurările refuză să-şi asume cheltuielile pentru reconstrucţia oraşului.

Nu este uşor să te pomeneşti pe câmpul de luptă dintre doi uriaşi. Este ca şi cum părinţii tăi ar divorţa şi se bat precum chiorii pentru a câştiga custodia copilului. Pentru a te avea pe tine. Orice ai face, rişti să te trezeşti în tabăra rea şi să o încasezi din plin. În fine, dacă ai fi mare, ai şti cum să gestionezi certurile dintre părinţii tăi. Însă Bulgaria, de exemplu, refuză să crească. Ea rămâne un copil care tot nu ştie cum să se comporte cu adulţii. O copilărie ‘aproape schizofrenică’, potrivit cotidianului bulgar.

Fără îndoială, Bulgaria îşi are locul în cadrul civilizaţiei occidentale, iar aceasta este încarnată de Uniunea Europeană (UE). În acelaşi timp, cotidianul Trud recunoaşte că istoria şi actuala dependenţa energetică leagă Bulgaria de o manieră emoţională de Rusia.

Da, Bulgaria este în Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), însă şi-a păstrat armamentul rus. Da, Bulgaria reprezintă frontiera meridională a UE, însă litoralul bulgar este un imens cartier rezidenţial rusesc. Bulgaria trimite soldaţi în Afganistan, însă în fiecare an bulgarii privesc cu admiraţie parada militară a Armatei Roşii la televizor. Da, bulgarii sunt schizoizi, însă acest lucru nu ar fi dramatic dacă ei şi-ar lua la timp pastilele: adică, şi-ar apăra propriile interese, precizează Trud.

Relaţiile dintre Moscova şi Washington nu au fost atât de tensionate de pe vremea lui Brejnev şi Reagan, epocă în care pentru americani ‘un rus bun era cel mort’ şi viceversa. Bulgarii cunosc din experienţă ce se întâmplă atunci când marile puteri se bat între ele, apoi ajung la o înţelegere, iar cei mici stau şi se uită. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, americanii i-au bombardat pe bulgari, apoi sovieticii i-au ocupat. Bulgarii au fost aliaţi când cu unii, când cu alţii, înainte de a deveni o fundătură între Dunăre şi Balcani. Nu pentru că bulgarii au dorit acest lucru, ci pentru că acest lucru a fost decis în câteva clipe de Churchill şi Stalin.

Astăzi, bulgarii şi-au pierdut în aşa măsură capacitatea de a face faţă marilor puteri, încât este suficient ca una dintre ele să strănute şi bulgarii sunt cei care fac pneumonie, continuă Trud. Guvernul bulgar a rezistat timp de un an, în pofida protestelor zilnice din stradă, însă riscă să cadă ca urmare a declaraţiilor câtorva ambasadori străini. De ce? Pentru că, potrivit publicaţiei bulgare, schizofrenia acestei ţări s-a agravat.

Moscova a împins Bulgaria să iniţieze South Stream (axă meridională a Nord Stream, menită să aprovizioneze Europa ocolind Ucraina) în modul cel mai amoral posibil: pe sub mână, în mod ascuns. Însă Washingtonul a scrâşnit din dinţi şi Bulgaria a suspendat proiectul South Stream. Aceasta nu înseamnă că, în loc, americanii le vor propune bulgarilor deal-uri energetice transparente şi responsabile. Departe de aşa ceva: în loc de gazul natural rusesc, bulgarii trebuie să se încălzească acum cu gazul de şist american. Bună afacere!, comentează, ironic, ziarul bulgar citat.

Potrivit Trud, miza nu este ca bulgarii să fie independenţi – ei nu au această capacitate – ci să aleagă bine lucrurile de care să depindă. Da, Bulgaria nu poate deveni un al doilea Luxemburg, însă poate încerca. Marele Ducat este unul dintre fondatorii UE, membru al NATO şi primeşte cu bucurie capitaluri ruseşti în băncile sale. Iată o frumoasă dependenţă!

În ceea ce-i priveşte pe bulgari, ei ar trebui să rupă în sfârşit cordonul ombilical care îi leagă – inclusiv emoţional – de Rusia şi să funcţioneze ca o democraţie occidentală, adică într-un mod transparent şi clar. În această calitate Bulgaria ar putea începe să negocieze cu oricine doreşte – inclusiv cu Rusia.

Însă Bulgaria nu va ajunge niciodată la un asemenea grad de maturitate dacă va continua să facă afaceri şi cu unii, şi cu alţii, într-un mod ascuns, departe de ochii societăţii. Pentru că astfel încep problemele: mai degrabă decât interesul comun, politicienii se preocupă de ceea ce vor câştiga de pe urma acestor deal-uri secrete. Obiectul negocierilor nu este interesul naţional, ci propria lor damigeană de vin.

Astăzi, Rusia şi SUA sunt angajate într-o luptă fără cruţare, iar bulgarii încearcă să o facă pe şmecherii. Aceasta este garanţia că bulgarii o vor încasa din ambele părţi, atenţionează, în final, publicaţia Trud.