Marile puteri, și mai atente la mișcările politice din SUA. Cum ar putea arăta economia Chinei dacă Trump obține un nou mandat?

Partenerii externi ai SUA sunt și mai atenți acum la mișcările de pe scena politică americană, mai ales pentru că viitorul președinte va influența semnificativ relațiile economice, inclusiv pe cele cu China, arată Claudiu Cazacu, consultant de strategie în cadrul XTB România.
Claudiu Cazacu - mie, 24 iul. 2024, 16:46
Marile puteri, și mai atente la mișcările politice din SUA. Cum ar putea arăta economia Chinei dacă Trump obține un nou mandat?

Pentru o scurtă vreme, între atentatul la viața lui Donald Trump și retragerea lui Joe Biden din cursa pentru un nou mandat la Casa Albă, favoritul alegerilor prezidențiale din SUA părea a fi clar stabilit.

Șansele lui Trump de a reveni la vârful administrației americane au început, însă, să fluctueze, odată cu campania de strângere de fonduri începută în forță de Kamala Harris. Ea pare pregătită să folosească, de data aceasta în favoarea democraților, argumentul vârstei și vitalității.

Diferențele dintre programele economice și sectoarele care ar beneficia de pe urma lor sunt ample. Energia convențională ar avea de câștigat într-un nou mandat al lui Trump, în timp ce focalizarea pe energie regenerabilă ar continua politicile lui Biden într-un mandat obținut de Kamala Harris.

Investitorii sunt, de asemenea, atenți la traiectoria finanțelor publice, sperând că tema deficitului bugetar va fi adusă în discuție. Totuși, aceasta s-ar putea întâmpla mai degrabă într-un scenariu cu un președinte democrat și un Senat republican.

Una dintre cele mai importante relații pentru viitorul economiei americane și al lumii este cea dintre China și SUA. Distanțarea politică a fost dublată, în ultimii ani, de o reducere a schimburilor comerciale.

După o scădere de 20,4% a importurilor și 5,1% a exporturilor, deficitul a coborât la 279,1 miliarde de dolari anul trecut, de la 382,1 miliarde de dolari acum doi ani. În primele cinci luni din acest an, deficitul a mai coborât cu încă puțin peste 1 miliard de dolari.

Oficiali din administrația americană, între care Janet Yellen, care conduce acum Trezoreria după ce a ocupat prima poziție în cadrul Rezervei Federale, s-au arătat nemulțumiți de politicile industriale chineze care au dus la pierderi de locuri de muncă în SUA.

 

Taxele vamale, risc major pentru China

Vicepreședintele potențial, JD Vance, a declarat în primul său interviu din noua postură electorală că principala amenințare vine dinspre China. Atenția asupra Chinei este în acord cu prioritățile lui Donald Trump.

În trecut, a menționat impunerea de taxe vamale majorate până la 60% sau chiar mai sus pentru importurile din China, dar și de a crea un nivel minim de 10% pentru orice alte importuri, stârnind nemulțumirea partenerilor SUA dar și preocupări pentru un eventual șoc pentru inflație.

Planul majorării masive a taxelor vamale este un risc major pentru China, a cărei economie este dependentă de exporturi, în ciuda eforturilor de reorientare spre consumul intern. Contribuția exporturilor de bunuri la creșterea reală a PIB-ului a fost în al doilea trimestru al anului cea mai mare de după 2022.

Iunie a marcat un salt de 8,6% al exporturilor, peste avansul așteptat de 8%, și a treia lună de creștere consecutivă. Importurile, pe de altă parte, au scăzut cu 2,3%. Consumul intern, afectat de problemele din sectorul imobiliar, va deveni tot mai important pe măsură ce modelul de creștere bazat pe investiții își atinge limitele.

PBOC, banca centrală, a decis în mod surprinzător să reducă ratele de dobândă cu 0,1 puncte pentru mai multe maturități, la sesiunea din iulie, în încercarea de a susține obiectivul de creștere economică. Vânzările cu amănuntul au scăzut față de luna anterioară cu 0,12% în iunie.

Economia Chinei a crescut cu 5% în prima jumătate a anului, după un avans sub așteptări de 4,7% în al doilea trimestru. Proiecțiile pe termen mediu indică o răcire suplimentară a ritmului de creștere spre 3% în orizontul următorilor 5-7 ani.

China pare să vrea să folosească pârghiile de export înainte de un val de sancțiuni comerciale care ar putea veni nu doar din SUA.

Exportul mașinilor electrice, câmp de luptă în arena comercială

Europa a anunțat taxe vamale care merg până spre 38% în cazul automobilelor importate din China. Ponderea exporturilor către SUA în total a depășit 11,2%, însă este în scădere, în timp ce comerțul cu Rusia a crescut anul trecut cu 26%, ajungând la o pondere de 4% în total.

Segmentul exporturilor automobilelor electrice a crescut cu 57%, la 5,22 milioane de unități, astfel China a depășit Japonia, preluând coroana la nivel mondial. Domeniul va deveni unul din câmpurile principale de luptă în arena comercială internațională.

SUA, sub conducere democrată, doresc o mai severă limitare a mașinilor produse de ASML care permit producția de cipuri avansate, și a cipurilor eficiente ale Nvidia utilizabile în AI. Politicile au șanse de a fi continuate sau amplificate în cazul unei victorii republicane.

Chiar dacă administrația Biden a adoptat măsuri țintite vizavi de China, o victorie a lui Donald Trump ar putea aduce o nouă rundă severă de taxe vamale.

Costurile s-ar simți atât în SUA, prin scumpirea unor largi categorii de bunuri, și implicit, frânarea consumului, cât mai ales în China, unde lovitura s-ar putea traduce în costuri pentru economie de ordinul sutelor de miliarde de dolari până la finele deceniului.

 

Despre XTB

Grupul XTB este un furnizor internațional de produse, servicii și soluții tehnologice de tranzacționare și investiții. Entitățile Grupului XTB sunt supravegheate de cele mai mari autorități de reglementare din lume, inclusiv FCA, CySEC și KNF. De peste 18 ani, XTB Group a oferit investitorilor de retail acces imediat la sute de piețe din întreaga lume. XTB este o companie fintech bazată pe încredere, tehnologie și suport. Din 2004, Grupul XTB și-a extins activitatea, care acoperă acum peste 20 de piețe majore din Europa, America Latină și Asia, câștigând încrederea a peste 1 milion de clienți. Folosind propriile platforme premiate xStation și xStation Mobile, entitățile XTB Group oferă acces la peste 6.000 de instrumente financiare, inclusiv acțiuni reale, ETF-uri și CFD-uri pentru Forex, indici, mărfuri, acțiuni, ETF-uri și criptomonede. Prin X-Open Hub, XTB oferă tehnologie de vârf instituțiilor financiare din întreaga lume.

 

Avertisment cu privire la riscuri

Orice opinii, cercetări, analize, preţuri sau alte informaţii oferite cu titlul de comentarii generale de piaţă nu reprezintă sfaturi de investiţii. XTB nu este răspunzător pentru orice pierdere sau pagubă incluzând şi fără limitare la, orice pierdere sau câştig care poate lua naştere direct sau indirect din utilizarea sau bazarea pe astfel de informaţii. Vă aducem la cunoştinţă că informaţiile sau cercetările bazate pe date istorice nu garantează viitoare performanţe sau rezultate. 76% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui să luați în considerare dacă vă puteți permite să vă asumați riscul ridicat de a vă pierde banii.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada A1 Sibiu – Pitești: Porr a forat 1.000 din cei 1.350 de metri ai Tunelului „Daniela” – secretar de stat
Autostrada A1 Sibiu – Pitești: Porr a forat 1.000 din cei 1.350 de metri ai Tunelului „Daniela” – ...
Constructorul austriac Porr a a atins astăzi o bornă importantă pe șantierul secțiunii 4 Tigveni - Curtea de Argeș a A1 Sibiu - Pitești, a anunțat joi secretarul de stat în Transporturi,......
Un nou parc în București. Primele imagini, cum va arăta
Un nou parc în București. Primele imagini, cum va arăta
Parcul Grozăvești a intrat în linie drepată, a scris pe pagina sa de facebook primarul sectorului 6 al Capitalei, Ciprian ...
Supernova Constanța își extinde oferta de magazine și servicii. Printrea acestea Studioul de Planificare și Comandă IKEA, Animax și Tedi
Supernova Constanța își extinde oferta de magazine și servicii. Printrea acestea Studioul de Planificare și Comandă ...
Centrul comercial Supernova Constanța anunță extinderea portofoliului prin deschiderea unor noi magazine, cu scopul de ...
Ministrul Energiei a semnat joi două contracte de finanțare prin PNRR pentru dezvoltarea de instalații de stocare
Ministrul Energiei a semnat joi două contracte de finanțare prin PNRR pentru dezvoltarea de instalații de stocare
Ministrul Energiei Sebastian Burduja a semnat joi două contracte de finanţare prin Investiţia 4.3 şi un contract prin ...