Marile vedete ale Bursei nu-i salvează pe brokerii mici. Două case de brokeraj au ieşit din joc
Consiliul de administraţie al Bursei de Valori Bucuresti (BVB) a decis marţi, 21 octombrie 2014, retragerea calităţii de Participant la sistemul de tranzacţionare al BVB a societăţilor de servicii de investiţii financiare Actinvest şi Equity Invest (la cerere), iar a SIGI în baza unei decizii a Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), potrivit unui comunicat al Bursei.
Actinvest şi Equity Invest sunt unele dintre cele mai vechi case de brokeraj de pe piaţă, dar au derulat tranzacţii de doar 34 de milioane de lei, respectiv 38 milioane de lei, în primele nouă luni ale acestui an, plasându-se pe locul 34, respectiv 31 în topul celor 43 de intermediari membri ai Bursei.
În anii crizei, brokerii se plângeau de lichiditatea ridicol de mică de pe piaţă, care nu le permitea nici să-şi acopere costurile de funcţionare. Totalul tranzacţiilor la BVB ar fi trebuit să se ridice la cel puţin 10 milioane de euro zilnic, pentru ca brokerii să aibă şansa de a-şi acoperi costurile, spuneau ei.
În ultimii doi ani, lichiditatea pieţei a fost ridicată de marile listări şi vânzări de pachete de acţiuni ale vedetelor energetice al statului, la peste 10 şi respectiv la peste 11 milioane de euro, dar la această lichiditate nu au acces casele de brokeraj mici, care nu au clienţi instituţionali.
„Faceţi comparaţia acestor lichitităţi cu media zilnică din anul 2007, de aproape 17 milioane de euro. Iar atunci nu erau la cotă nici Transgaz, nici Romgaz, nici Electrica, nici Nuclearelectrica şi nici Fondul Proprietatea! În ciuda listării acestora, lichiditatea nu a atins acel nivel record, ceea ce spune mult despre dezvoltarea pieţei”, spune brokerul Mihai Chişu, unul dintre veteranii pieţei.