Începând de la mijlocul lunii noiembrie anul trecut, rebelii houthi, apropiaţi de Iran şi care controlează o mare parte a Yemenului, şi-au intensificat atacurile cu rachete şi drone în Marea Roşie, lângă strâmtoarea strategică Bab el-Mandeb, care separă Peninsula Arabică de Africa.
Marinarii rămân în continuare în bătaia puştii şi au semnat acorduri pentru primi o plată dublă atunci când intră în zonele cu risc ridicat.
În luna decembrie, zonele considerate cu risc forte mare au fost extinse pentru a include şi zona de sud a Mării Roşii, în cadrul acordurilor negociate între navigatori şi companiile de shipping sub umbrela unui forum cunoscut sub denumirea de Forumul Internaţional de Negociere Colectivă (IBF).
Conform ultimului acord IBF, marinarii trebuie să primească un preaviz cu şapte zile înainte de a intra în zonă şi au dreptul de a fi repatriaţi spre o altă locaţie pe socoteala companiei de shipping, au precizat Federaţia Internaţională a Lucrătorilor din Transport (ITF) şi Grupul Comun de Negociere (JNG), într-un comunicat de presă. Acordul include de asemenea un pachet compensatoriu egal cu salariul de bază pe două luni.
„Decizia de a include dreptul marinarilor de a refuza să navigheze nu a fost un pas adoptat cu uşurinţă, deoarece asta ar putea afecta în mod negativ comerţul mondial, dar siguranţa navigatorilor este primordială”, se precizează în comunicat. „Din păcate, conflictul din regiune a escaladat, cu noi atacuri, din ce în ce mai sofisticate, asupra navelor comerciale”, se mai arată în comunicat.
Federaţia Internaţională a Lucrătorilor din Transport (ITF), principala organizaţie sindicală pentru navigatori, a îndemnat guvernele să asigure eliberarea celor 25 de marinari răpiţi de rebelii Houthi, după ce la data de 19 noiembrie au atacat nava Galaxy Leader. Din echipajul navei capturate face parte şi un român.
Aproximativ 12% din comerţul mondial trece prin Marea Roşie.