Marine Le Pen promite că va încerca să repatrieze producţia de maşini dacă va câştiga alegerile. Vizată este şi uzina Dacia
Trump a ameninţat că va taxa suplimentar automobilele produse în afara SUA, sperând că va determina companiile să producă pe plan intern, pentru a crea locuri de muncă.
Săptămâna trecută, Ford a renunţat la o investiţie de 1,6 miliarde de dolari pentru construirea unei fabrici în Mexic. Trump a salutat decizia, care a fost relatată de presa favorabilă preşedintelui ales drept o consecinţă a politicilor sale. În ultimele zile, Fiat Chrysler Automobiles a anunţat că va crea 2.000 de noi locuri de muncă la fabricile din SUA.
Întrebată dacă crede că şi producătorii auto francezi Renault şi PSA Peugeot Citroen ar trebui să urmeze exemplul companiilor americane, liderul Frontului Naţional a răspuns: „Trump implementează măsuri pe care eu le-am cerut de câţiva ani”. Le Pen a descris politicile lui Trump drept „patriotism economic” şi „protecţionism inteligent”.
„Nu mă deranjează să le explic companiilor franceze că nu pot scăpa de taxele pe care le datorează Franţei, că nu pot merge în offshore-uri fără să sufere consecinţele. Trebuie să facă o alegere, este vorba de patriotism”, a spus Marine Le Pen la postul France 2 Television, citată de Reuters.
Renault şi Peugeot au fabrici în Europa de Est, în Spania şi în Africa de Nord, în Algeria şi Maroc. Modelele Logan, Duster şi Sandero produse la fabrica Renault Dacia din România s-au bucurat de un succes considerabil şi pe piaţa franceză.
Politicile lui Trump au fost lăudate şi de alţi candidaţi la preşedinţia Franţei, între care Arnaud Montebourg, din partea patridului socialist, şi Jean-Luc Melenchon, candidat independent de stânga.
Le Pen candidează pe o platformă protecţionistă, eurosceptică, anti-globalizare. Alegerile vor avea loc în aprilie-mai, iar majoritatea sondajelor îi dau şanse mari să intre în turul doi, unde însă ar urma să piardă detaşat în faţa candidatului Partidului Republican (conservator, centru-dreapta), Francois Fillon.
Fillon candidează cu un program economic liberal şi doreşte, printre altele, să reducă influenţa statului în sectorul privat. În luna decembrie, Fillon a declarat că ar dori privatizarea participaţiilor deţinute de stat la companiile mari, explicând că deşi guvernul deţine 20% din acţiunile Renault, nu au putut împiedica grupul să construiască fabrici în străinătate.
Renault a cumpărat Dacia la sfârşitul anilor 1990 şi a investit de atunci în dezvoltarea şi extindera producţiei auto la Mioveni. După criza mondială din 2008-2009, maşinile Dacia şi Renault din seria entry, produse în România, s-au bucurat de succese majore pe marile pieţe europene, inclusiv Franţa şi Germania.
Renrepzentanţii Renault au avertizat însă în repetate rânduri statul român că investiţiile în România sunt puse în pericol de întârzierea construirii unei autostrăzi care să lege Piteştiul de frontiera de vest. Dacia a devenit cel mai mare exportator din România.