În jur de 500 de milioane de ambalaje au fost puse în medie lunar pe piață. Potrivit șefei de comunicare a entității, numărul acestora diferă în funcție de sezonul de referință, fiind știut că în perioada de vară crește consumul de răcoritoare. Există perioade de scădere a consumului și numărul ambalajelor intrate pe piață este mai mic, iar în perioada sărbătorilor numărul acestora crește din nou.
Anca Marinescu arată că, din ambalajele totale puse pe piață în luna octombrie, circa 80% – 85% au fost returnate în sistem SGR. Ea spune că la recipientele de sticlă este o rată ceva mai mică de colectare, dar că au ajuns la peste 1.000 de transporturi pe zi pentru colectarea ambalajelor.
Pentru 2025, compania are deja aprobate planurile și investițiile pentru construcția a încă două centre noi de colectare pe lângă cele șapte existente. Cele două centre noi vor fi construite la Oradea și Constanța. Celelalte planuri pentru anul viitor vor merge către eficientizarea activității. Anca Marinescu arată că, în funcție de numărul de ambalaje colectate, compania își poate da seama cam unde merge consumul.
De asemenea, directorul de corporate affaires arată că RetuRo are planuri și pentru a desfășura și alte forme de reciclare, dar pentru ca aceste idei să prindă contur și să fie expuse mai departe este nevoie de schimbarea legislației și, bineînțeles, de viziunea pe care o va avea viitorul guvern, indiferent care va fi acesta.
RetuRo a fost înființată printr-o investiție de 60 de milioane de euro, obținuți prin credit de la ING Bank, iar de la 12 angajați cât avea în urmă cu un an și jumătate când se decidea implementarea sistemului de garantare returnare, compania a ajuns acum la 800 de angajați, inclusiv cei din top management.
RetuRo Sistem Garanţie Returnare (SGR) este o companie non-profit, ceea ce înseamnă că eventualul profit realizat în urma colectării de ambalaje de băuturi va fi reinvestit, exclusiv, în dezvoltarea SGR.
Compania a fost creată de un consorţiu de trei acţionari privaţi: Asociaţia Berarii României pentru Mediu (30%), Asociaţia Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate (30%) şi Asociaţia Retailerilor pentru Mediu (20%), şi un acţionar public, statul român, prin autoritatea centrală de mediu, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (20%).