Mario Draghi: BCE este pregătită să intervină dacă perspectivele inflaţiei se vor înrăutăţi
Şeful BCE, Mario Draghi, împreună cu directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, şi preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, participă în perioada 26-27 mai la Conferinţa pe teme de politică monetară organizată de Banca Centrală Europeană.
‘În prezent, estimările noastre arată că inflaţia scăzută se va menţine o perioadă îndelungată dar va reveni gradual aproape de 2%. Totuşi, responsabilitatea noastră este să fim în alertă faţă de riscurile acestui scenariu şi să fim pregătiţi să adoptăm măsuri’, a afirmat Mario Draghi.
Obiectivul BCE este să menţină inflaţia în zona euro sub nivelul de 2%. În luna aprilie, rata anuală a inflaţiei în zona euro era de 0,7%, în creştere faţă de nivelul minim record de 0,5% în luna martie.
‘Ratele negative ale inflaţiei ar putea destabiliza aşteptările inflaţioniste. Şi ştim din experienţa internaţională că această schimbare poate avea loc foarte rapid, în special dacă obiectivul politicii monetare nu este clar’, a avertizat şeful BCE.
Recent, Mario Draghi a estimat că BCE ar putea relaxa politica monetară luna viitoare: ‘Consiliul guvernatorilor este confortabil cu ideea de a acţiona la următoarea reuniune’. De asemenea, săptămâna trecută, economistul şef al BCE, Peter Praet, a declarat că BCE pregăteşte mai multe măsuri pentru a contracara inflaţia scăzută. Printre opţiunile posibile Peter Praet a menţionat o dobândă negativă la depozite alături de alte măsuri.
Optimismul investitorilor privind situaţia din Europa a crescut, pe fondul semnalelor că redresarea regiunii se accelerează, după ce recenta criză economică şi financiară a fost aproape să provoace colapsul proiectului euro.
Optimismul a dus la o scădere a costurilor de împrumut pentru guvernele din regiune, inclusiv Grecia, care recent a emis obligaţiuni guvernamentale de trei miliarde de euro, cu un randament mai mic de 5%, cu scadenţa la cinci ani.
În prezent, dobânda de referinţă a BCE este de 0,25%, ceea ce înseamnă că BCE nu mai are loc pentru noi reduceri. O parte din oficialii BCE au declarat că sunt deschişi la ideea reducerii, în teritoriul negativ, a dobânzii pentru depozitele overnight constituite de băncile comerciale la BCE, ceea ce înseamnă că băncile comerciale vor plăti pentru a plasa la BCE fondurile în exces pe care le deţin.