Mario Draghi: Creşterea economică din Europa pierde avânt
„După o anumită relansare în ultimele trimestre, creşterea economică în zona euro şi PIB-ul real au ajuns într-un punct mort în al doilea trimestru al anului”, a precizat preşedintele BCE.
El a amintit că datele primite pe parcusul verii arată o evoluţie a economiei puţin sub aşteptări. Cererea de produse industriale a oferit în luna iulie ‘câteva motive de optimism’, dar apoi în luna august s-a înregistrat un puternic declin, care totuşi s-a oprit la începutul lunii septembrie, a semnalat Draghi.
El a avertizat totodată asupra ratei foarte ridicate a şomajului şi asupra slabei creşteri a creditării, factori care frânează redresarea economică.
Draghi a admis însă că nu sunt prognozate riscuri majore, dar a ţinut să menţioneze că tensiunile geopolitice ar putea să diminueze încrederea consumatorilor şi să descurajeze afacerile.
În ce priveşte inflaţia în zona euro, Draghi a confirmat nivelul foarte scăzut al acesteia în ultima vreme (numai 0,4% în luna august), tendinţă despre care a spus că se va menţine în lunile următoare, dar se aşteaptă la o creştere progresivă în anii 2015 şi 2016. El a adăugat că BCE va monitoriza atent evoluţia preţurilor şi va avea în vedere mai ales efectele acestei inflaţii scăzute asupra diminuării creşterii economice.
Mario Draghi a mai declarat în timpul audierii că instituţia pe care o conduce ‘a făcut un efort enorm în ultimii trei ani pentru a asigura stabilitatea preţurilor’, a luptat ‘cu succes’ împotriva crizei de încredere în moneda euro, a oferit sistemului bancar din zona euro ‘o finanţare fără precedent’, iar scăderea ratelor dobânzilor a continuat.